Egy papírlap elég a boldogsághoz, ha elég messzire repül

Fotó: VS.hu / Kovács Áron

-

Marketingkampány, országimázs és közösségi élmény egyszerre a Red Bull által kitalált papírrepülő-világbajnokság. A salzburgi döntőben olyan felhajtást csaptak a világ minden részéből érkező egyetemisták körül, mintha a Forma-1 mezőnye futott volna be Ausztriába. És az a vicc, hogy ez az egész tényleg szórakoztató tud lenni.


Azt hiszi, bárki tud papírrepülőgépet hajtogatni és dobni, aki valaha járt általános iskolába? Tévedés. Veszelin Ivanov és Karen Hambardzumjan tud. A bolgár egyetemista 53,2 méterre tudta eldobni a papírrepülőt, míg az örmény diák gépe 14,3 másodpercet töltött a levegőben a hétvégén, a Red Bull Paper Wings nevű világverseny salzburgi döntőjében, a távdobás, illetve a repülési idő kategóriában.

Igen, van olyan, hogy papírrepülő-dobó világbajnokság, és nem is afféle sufniverseny, hiszen a szponzoráló energiaital-gyártó megadta a módját. A világszerte megrendezett selejtezőkön 80 ország közel kétszáz versenyzője kvalifikálta magát a döntőbe. A felhajtás kicsiben, de a Forma-1-es futamokhoz vagy a Red Bull Air Race-hez hasonló, a salzburgi Hangar 7 üvegkupolájánál pedig álmodni sem lehetne látványosabb helyszínt.


A Hangar 7 óriási üvegkupolája


Bár ez az egész cécó mindenek előtt egy marketingakció, a végső cél nyilván az, hogy minél többet adjanak el a kis fémdobozokba csomagolt termékből, egyben komoly város- és országimázs, van benne egy csipet közösségi élmény (mintha egy egyetemi szakhétből nemzetközi eseményt csinálnának), és esélyegyenlőség is – hogyan máshogy jutna el egy pakisztáni diák Salzburga, ahol három napra egy kicsit úgy érezheti magát, mint egy Forma-1-es pilóta?

A papírrepülőzés ugyan játéknak tűnik, de egy bizonyos szinten már nem az. Ez látszott már a szabadedzések alatt, amikor egyes – főleg távol-keleti – versenyzők olyan koncentrációval hajtogatták a gépeiket (a távdobás és a repülési idő kategóriákban szabványos A4-es papírt kell használni, vágás és ragasztás nélkül), mintha komoly tudományos munkát végeznének. Persze van is benne valami, hiszen ez is csak fizika: szélcsatorna és számítógépes tervezés nélkül, de rá kell érezni az aerodinamika alapvető törvényeire.


Tomás Beck elégedettlen az idei teljesítményével


Erővel és ésszel

A távdobás ugyanakkor már-már atlétika is. A címvédő cseh Tomás Beck – civilben gerelyhajító – például csupa kineziológiai tapaszban vágott neki a versenynek. Az egyik amerikai versenyző profi baseballjátékosnak készül, a labdával akkorát tud dobni, hogy kiüti a közfalat. Persze volt, aki túlzásba is vitte a sok erőt, mert feldobta a repülőt a Hangar 7 tetejéig, vagy – így járt Beck is – kidobta a kijelölt célzónából. A baltaarcú Ivanovnál viszont megvolt minden: erő, technika és megfelelő papírrepülő.


Így dob egy igazi profi:


A verseny pedig egy idő után tényleg be tudja szippantani az embert: az egész nap pilótaruhában parádézó török csapatkapitány lánynál még a mécses is eltörött, mikor az amúgy esélyes versenyzője nem jutott a döntőbe. A VS.hu tudósítója is végigszurkolta az „air time” kategória selejtezőjét, hiszen a magyar versenyző, Dunavölgyi Dávid az utolsó pillanatig esélyes volt a döntőre, csak az utolsóként dobó, címvédő libanoni srác szorította ki az első tízből.


Nem mágia, de majdnem: a szuperkönnyű gépet a mögötte tolt kartonlap által keltett áramlat tartja a levegőben


A leghosszabb repülési idő kategóriában széles szárnyú, lassan repülő gépeket kell hajtogatni a hivatalos, százgrammos A4-es papírból, majd feldobni jó magasra (anélkül, hogy a versenyző lába elemelkedne a talajtól), és remélni, hogy szépen, finoman körözve fog leszállni. Ebben a kategóriában viszont néha kicsinek bizonyul a Hangar 7 is, mindenféle oszlopok, növények, kiállított repülőgépek lehetnek az útban. Ez történt Dunavölgyi Dávid első próbálkozásánál is:Bűvészek papírrepülővel

A harmadik versenykategória, az aerobatika, vagy inkább szabad stílus már-már művészet, a legjobb produkciók némelyike egy kis fejlesztéssel elmenne Las Vegasban is. Itt már csak egy megkötés van: nem szabad pirotechnikai eszközt használni, amúgy az egyperces, általában jelmezben előadott produkcióknak csak a képzelet és az ügyesség szab határt. Aki igazán komolyan veszi a feladatot, hónapokat gyakorol a megmérettetésre.


Red Bull Paper Wings

Mi más lehetne a jelmez a brit produkcióhoz, mint a Sherlock Holmes-kabát és a pipa


A tajvani Lee Cheng-Feng például igazi bűvészmutatványt adott elő, a levegőben visszaforduló, és a kezében tartott céltáblába csapódó gépekkel. A címvédő lengyel Tomasz Chodyra egy mini Air Race-t adott elő felfújódó akadályokkal, amik körül az ultrakönnyű papírrepülő szlalomozott. Az abszolút bajnok – a zsűri a lehetséges 50 pontból 50-nel jutalmazta – viszont egy libaboni srác, bizonyos Avedisz Csamicsian, akiről nem is írnánk semmit, nézzék meg a saját szemükkel (a hangot vegyék le, ha nem szeretnék hallani a kommentátor elragadtatott üvöltését):