Egy orosz tiszt életét vesztette Szíriában

-

Meghalt egy orosz katonai tanácsadó Szíriában - jelentette csütörtökön az orosz média a moszkvai védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva. Ettől függetlenül a hivatalos álláspont még mindig az, hogy nem mozognak orosz csapatok szárazföldön Szíriában.


Az eset a minap történt, amikor az Iszlám Állam fegyveresei aknavetőkkel lőtték a szíriai hadsereg egyik kiképzőközpontját Homsz tartományban. Az orosz kiképzőtiszt megsebesült az ágyúzásban, és hétfőn kórházban halt bele sebesüléseibe. A védelmi tárca biztonsági okokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a nevét. Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy vele együtt négy szíriai tisztjelölt is életét vesztette a támadásban.


Az orosz kiképzőtiszt halála kapcsán kapcsán Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön ismételten cáfolta, hogy orosz csapatok vesznek részt szárazföldi hadműveletekben Szíriában. Elmondta, hogy olyan katonai tanácsadók tartózkodnak Szíriában, akik ottani kollégáiknak segítenek elsajátítani annak a haditechnikának a használatát, amelyet Moszkva a fennálló szerződések keretében szállít Damaszkusznak.


A Novaja Gazeta című orosz napilap szíriai forrásaira hivatkozva beszámolt arról, hogy a homszi katonai kiképzőközpont elleni támadás január 26-án történt. Ugyanezen a napon a lap értesülései szerint két terrorcselekmény történt Homsz városában, a kormányhadsereg egyik ellenőrzőpontjánál, és 20 ember meghalt, valamint közel százan megsebesültek. Először egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a támadók, majd egy öngyilkos merénylő a robbanóövét hozta működésbe.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A támadás az-Zahra negyedben történt, ahol főleg az alavita kisebbség tagjai laknak. Az alavitákhoz tartozik Bassár el-Aszad szíriai elnök és az ország uralkodó elitje is