Egy nyugdíjas tábornok üthetné ki Trumpot és Clintont

-

Trump holdkóros fasiszta, Hillary Clinton pedig fél lábbal már a börtöncellában van – mondj a titkos B terv terv egyik kidolgozója. A meg nem nevezett milliárdosok favoritja James Mattis tábornok lenne, de persze mindezt nagyon nehéz lenne keresztülvinni.


Sem a republikánus előválasztási versenyben vezető Donald Trump üzletembert, sem demokrata riválisát, Hillary Clinton volt first lady és korábbi külügyminisztert nem látnák szívesen a Fehér Házban azok a közelebbről meg nem nevezett, konzervatív milliárdosok, akiknek a The Daily Beast című lap szerint már van is egy titkos tervük: James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogos tábornokból csinálnának elnököt.

A 2013-ban, az úgynevezett Központi Parancsnokság éléről visszavonult Mattis maga soha nem beszélt politikai ambícióiról, sőt, tavaly még tagadta is, hogy elindulna. Mások persze másként gondolják: már 2012-ben is volt egy – főleg nyugalmazott tengerészgyalogosokból álló – mozgalom, amelyik azért indított petíciót, hogy a tábornok kerüljön fel a szavazólapra. A titkos projekten dolgozó kampánytanácsadók szerint a Mad Dog (Őrült Kutya) vagy Warroir Monk (Harcos Szerzetes) néven is ismert Mattis olyan karakter, akire szívesen szavaznának az amerikaiak

A The Daily Beast által megismert emlékeztetők szerint a tanácsadók tisztában vannak azzal, mennyire nehéz a kétpárti amerikai politikában egy harmadik jelöltnek nyerni, de úgy vélik, lehetséges ellenfelei kellőképpen lejáratódtak már. „Rohadt kemény ez, de Trump holdkóros fasiszta, Hillary pedig fél lábbal már a börtöncellában van. Ez azt jelenti, hogy a holdkóros nyerhet. Én lennék az első a sorban, aki könyörögne a tábornoknak, hogy mentse meg Amerikát.” – mondta John Noonan, aki korábban a versenyből már kiszállt Jeb Busht segítette.

A formálódó stratégia számol azzal, hogy harmadik jelölt nem, vagy csak nagyon nehezen nyerhet választást, de van egy megoldás: ha Mattis nyerni tudna néhány fontos államban, blokkolhatná a választást azzal, hogy egyik jelölt sem kapná meg az úgynevezett elektori szavazatok többségét (az amerikai elnököt nem közvetlenül választják, hanem az államok által delegált elektorok szavaznak). Ebben az esetben, a képviselőház feladata lenne megválasztani az elnököt. Ez utoljára 1824-ben esett meg, amikor Andrew Jackson nyerte ugyan a választást, de nem volt többsége az elektorok kollégiumában, a képviselőház pedig John Q. Adamset választotta elnökké.