Egy nulla fős cég miatt ugrott meg az adóbevétel

Fotó: Imaginechina / Xie zhengyi

-

A társasági adóból származó bevétel csaknem hatodát egy cégnek köszönheti a NAV.


Egy 60 milliárdot meghaladó befizetésnek köszönheti az államkassza a kiemelkedő bevételt társasági adóból – derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legújabb elemzéséből. Nem kis tétel a júniusban befizetett 62 milliárd forint társasági adó: a tavalyi, 394,8 milliárdos bevételnek csaknem a hatodáról van szó.

A Romhányi Zsolt vezette szervezet azt is kiderítette, a befizető egy külföldi tulajdonban levő, Magyarországon egy főt sem foglalkoztató cég - számolt be az Index. Alapesetben – tehát 500 millió forintos eredmény felett 19 százalékos adókulccsal számolva – ez 326,3 milliárd forintos tavalyi adóalapot feltételez, ám ha feltételezzük, hogy a cég adómegállapodást kötött a NAV-val, ez akár még magasabb is lehet.

Márpedig az, hogy a cég egyetlen embert sem foglalkoztat, azt erősíti, hogy egy olyan vállalatról lehet szó, amely Magyarországon könyveli el bevételeit. Az ilyesfajta holdingok egyáltalán nem ritkák hazánkban. Jelen esetben a GE egyik cégéről van szó. A hvg.hu-nak a GE Hungary megerősítette, hogy egyik leányvállalata 330 milliárd forint összegű pénzeszközt adott véglegesen át a GE Infrastructure Central & Eastern Europe Holding Kft.-nek, a magyarországi konszolidált beszámoló anyavállalatának, ahol ez egyszeri bevételként jelentkezett. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a GE Hungarynél csökkent a társasági adó alapja.) A társaság azt is kiemelte, nem a Budapest Bank eladásáról van szó.

A KFIB megjegyzi: ez nem trend a hazai adózásban, hanem egyszeri tétel, amit nem kellene ünnepelni, hiszen távolról sem jelenti azt, hogy a jövőben is ilyen ütemben növekednének az adóbevételek. Különösen, hogy a NAV korábban még úgy nyilatkozott: a növekmény a mikrovállalkozások növekvő befizetésének köszönhető.

Annyira azért nem pesszimista az intézet. Jövőre ugyan az erre az évre tervezett 459,7 milliárdnál kevesebb, 433,6 milliárd forintos társaságiadó-bevétellel számolnak, ám 2017-re már 483,6 milliárddal.