Egy német cég visszautasította, hogy NATO-kerítést adjon a magyaroknak

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Félmillió eurós üzlettől esett el az a német vállalkozó, akinek a cége pengésdrótot (ismertebb nevén NATO-kerítést) gyárt, miután visszautasította a lehetőséget, hogy Magyarországnak kerítést szállítson a határra. A cégvezető ugyanis veszélyesnek tartja a NATO-kerítést, és nem akarta, hogy az ő termékétől szerezzenek sérüléseket a menekültek.


A pengésdrótot, amellyel a magyar kormány a három méter magas határzárát vértezi fel, börtönök és nukleáris erőművek körbekerítésénél szokták alkalmazni, de Afrika partjai mentén, a kalózok ellen is ezzel a speciális szögesdróttal védekeznek a hajók. A NATO-drót komoly sérüléseket tud okozni, kegyetlen, akár halálos sebeket is szerezhet annak, aki megpróbál átmászni rajta. A magyar kormány július közepén pontosan ilyen kerítésre írt ki pályázatot több országban is.


Talat Deger, a neuköllni Mutanox gyár tulajdonosa, pont az említett okok miatt döntött úgy, hogy ő nem él Magyarország 500 ezer eurós ajánlatával, és nem szállít a határ menti kerítés felállításához drótot – írja a Berliner Zeitung. Ahogy Deger mondja, a NATO-kerítés a bűnözők megállítása érdekében van, nem az olyan menekültek megfékezésére kell használni, akik gyerekükkel a karjukon próbálják meg átmászni a kerítést.


A tulajdonos nem akarta, hogy az ő lelkén száradjon bármelyik migráns megsebzése. Deger hangsúlyozta, hogy éjszaka ráadásul nem is látják jól a kerítést a menekültek, és olyan sebeket szerezhetnek rajta az emberek, amelyekbe akár bele is halhatnak.


A Berliner Zeitung megjegyzi, hogy ha mindegyik gyár vissza is utasította volna a dróthengerek szállítását Magyarországnak, sajnos a NATO-kerítés akkor is beszerezhető E-Bayen, egy 50 méteres, feltekert darab kevesebb mint 30 euróba kerül.