Egy négyéves kisfiút is halálra gázolt a grazi ámokfutó

Fotó: MTI/EPA/APA / Elmar Gubisch

-

A kisfiún kívül meghalt egy 28 éves férfi, valamint egy 25 éves nő. Sokan megsérültek, többek állapota életveszélyes.


Szombat délután száguldozott a terepjárójával egy 26 éves férfi Grazban, a járművel a járókelők közé is hajtott. Az első hírek szerint egy motorost és egy kerékpárost gázolt halálra, most kiderült, a harmadik áldozat egy kisfiú volt. A balesetben 34 ember megsérült, hat ember állapota válságos, életveszélyesen 11-en sérültek meg.

A 26 éves ámokfutó egyébként kiszállt az autóból, és késsel is hadonászott. A rendőrök őrizetbe vették. A helyszínre 60 mentőautó és több mentőhelikopter is érkezett.Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal.

A Graz környékén élő, boszniai származású, osztrák állampolgár gépjárművezető már korábban is viselkedett erőszakosan, a házas, kétgyerekes férfit ugyanis május végén házastársi erőszak miatt kiutasították otthonából.Szemtanúk szerint az ámokfutó 100 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Graz belvárosában fekvő Herrengasse nevű, nyüzsgő, kávézókkal teli utcában. Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet. Egy másik szemtanú először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, ami nagyot csattant.

Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek.


A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén. Egy gázolást a grazi polgármester is látott, éppen ott járt a helyszínen.Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől. A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

Szombat este ötszáz ember részvételével az áldozatokra emlékeztek a grazi plébániatemplomban, amely közvetlenül a Herrengassén található. A város főterén sokan virágot és gyertyát tettek ki.