Egy nap alatt két pokolgép is robbant Kabulban

-

Legalább 35-en haltak meg a két támadásban: egy rendőrakadémiánál és a védelmi minisztériumnál is bomba robbant.


Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kabuli rendőr-akadémia kapujánál pénteken, a detonációban afgán tisztviselők szerint sok kadét meghalt.

Egy, az AP hírügynökség által megszólaltatott rendőrtiszt arról számolt be, hogy az öngyilkos merénylő az akadémia bejárata előtt várakozó kadétok közé vegyült, és a tömegben hozta működésbe a mellényébe rejtett robbanószerkezeteket. A nem hivatalos információk szerint 20 kadét meghalt és legalább 25 megsebesült a péntek esti támadásban.

Ez a nap folyamán már a második nagy erejű robbantás volt, amely megrázkódtatta az afgán fővárost. Péntek hajnalban a védelmi minisztérium egy épületegyüttesének közelében teherautóba rejtett pokolgép lépett működésbe, a merényletben tizenöten meghaltak és 240-en megsebesültek. A sebesültek között volt 47 nő és 33 gyermek is. A sebesültek többsége ugyanakkor csak felületi sérüléseket szenvedett, és saját lábán ment kórházba. Péntek estére 40 sebesült állt még kórházi kezelés alatt a hatóságok közlése szerint.

A merényleteket egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára, megfigyelők szerint azonban a tálib lázadók állhatnak a támadás hátterében.