Egy másodperc és mindennek vége – Trash Talk

Fotó: Getty Images / Rob Carr

HÁTTÉR

Az utolsó pillanatokban hátrányban vagy. Kinek a kezébe adnád a sorsod? Milyen követelményeknek kell megfelelnie azoknak akik a dudaszó pillanatában céloznak, majd odadobják / gyűrűbe juttatják / kapuba lövik a győzelmet jelentő passzt / kosarat / gólt. Többek között erre keresi a választ a Trash Talk csütörtökön 18:30-kor a Sport1-en.


Trash Talk

Sport1 / csütörtök 18:30 / Kovács, Németh, Szaniszló, Szuper

Michael Jordan, az NBA történetének egyik legemlékezetesebb kosarával döntött el egy Cleveland elleni meccset, a Cavaliers és a Bulls pedig ebben a playoffban rendszeresen megidézi ezt a parádés mozzanatot. A harmadik meccset Derrick Rose dudaszós triplája döntötte el, majd két nappal később 9 másodperccel a vége előtt Rose ismét bedobta, úgyhogy lélekben mindenki felkészült a hosszabbításra. A vendégek vezetőedzője David Blatt felrajzolta tervét az utolsó akcióra. „Adjátok nekem a labdát, és lépjetek félre” – bírálta felül a mestert James, majd úgy vágta be a távoli duplát, hogy a labda a dudaszó pillanatában esett a gyűrűbe. A két meccs között pedig a washingtoni Paul Pierce döntött el egy meccset az utolsó pillanatban.


LeBron James


Ugyan az NHL-re (és a jégkorongra) kevésbé jellemző az utolsó pillanatban szerzett győztes gól, a héten kétszer is összehozták ezt a keleti főcsoport playoffjában. Előbb a New York Rangers–Washington Capitals párharc első meccsét döntötte el Joel Ward 1,3 másodperccel a vége előtt a vendégek javára. Pár nappal később pedig a Montréal–Tampa Bay sorozat harmadik felvonásán Tyler Johnson lőtt 1,1 másodperccel a vége előtt a kanadaiak kapujába.A műsorvezető Szaniszló Csaba, Kovács Sándorra, Szuper Leventére és a sokszoros magyar válogatott kosárlabdázóra, az aktív évei során kulcspillanatban eleresztett dobásairól híressé váló Németh Istvánra zúdítja rá kérdéseit:

  • Ki dönt ilyenkor, hogy mi lesz a figura?
  • Hány játékos bírálhatja felül az edzőjét?
  • Hány figura közül választanak a csapatok egy ilyen helyzetben?

Mindezt persze csak azok után, hogy alaposan átbeszélik a labdaleeresztő-gate végkifejletét (?). Az NFL ugyanis meghozta ítéletét: egymillió dollárra büntette a Patriots csapatát, elvette a csapat 2016-os első-, illetve 2017-es negyedik körös draftjogát. Tom Bradyt pedig négy meccsre, vagyis az alapszakasz negyedére elmeszelte a liga.
  • Mitől komolyabb az NFL számára ez a bűn, mint a családon belüli erőszak, vagy a kábítószerrel való visszaélés?
  • Milyen hatással lehet ez a bajnoki címvédő szezonjára?