Egy másik súlyos doppingügyet is elhallgattak az atlétikában

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A múlt hétvégén kiszivárogtatott vérmintaelemzések után hasonlóan súlyos botrány körvonalazódik az atlétikában. Négy éve a vb-résztvevők harmada állította magáról, hogy csal – de miért nem derült ki ez idáig?


Nem csillapodik az atlétikát érintő doppingbotrány: az ügyet kirobbantó Sunday Times című brit lap most azt állítja, a nemzetközi szövetség (IAAF) elhallgatott egy tanulmányt, amelyben a sportolók harmada bevallotta, hogy csal.

A kutatást 2011-ben készítette a Tübingeni Egyetem, és több száz atléta ismerte el benne, hogy doppingolt. „A tanulmány egy függetlenül kezdeményezett tudományos kutatás eredménye, tehát nem az IAAF készíttette – idézi az egyetem közleményét a lap. – Ám a szövetség rendkívül sokáig késleltette alapos ok nélkül a publikálását, és ez már sérti a közzététel szabadságát.”

Az IAAF nem tagadja az állításokat, de közölte, hogy fontolgatja a jelentés közzétételét, amihez a kutatásban szintén résztvevő WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) egyetértését is várja. A brit atléták elnöke, Ed Warner úgy tudja, az IAAF szerint „a kutatás tudományos alapossága megkérdőjelezhető, ezért egy saját kutatást tervez”.


Hatszáz sportoló lehet érintett

Négy éve, a tegui világbajnokságon akadémiai kutatók több száz sportolóval készítettek interjúkat. Bár az IAAF ebben nem vett részt, meg tudta akadályozni az anyag publikálását, cserébe a WADA hozzáférhetett annak eredményeihez. A Sunday Times riportja szerint a megkérdezett 1800 sportoló 29-34 százaléka sértette meg a doppingellenes szabályokat az előző egy évben.

Dr. Rolf Ulrich, a kutatás vezetője azt állítja, egy hónappal az adatok begyűjtése után az IAAF aláíratott egy titoktartási megállapodást a kutatókkal, ezért is nem került a munkájuk eddig nyilvánosságra. A WADA szóvivője úgy nyilatkozott: „Az IAAF engedélyt adott a kutatóknak, hogy beszélhessenek a sportolókkal a 2011-es vébén, de az eredmények publikálását a szervezet jóváhagyásától tette függővé. Erre végül nem adott engedélyt.”


Másfél hete kürtölte világgá a Sunday Times és a német ARD televízió, hogy megszerezték ötezer sportoló 12 ezer vérmintáját a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől, majd miután kielemezték őket, nyolcszázat közülük gyanúsnak találtak.

A minták elemzésével két szakembert, Robin Parisottót és Michael Ashendent bízták meg, akik a 2001 és 2012 közti világversenyek dobogósainak harmadáról, köztük tíz londoni olimpiai érmesről gyanítják, hogy doppingolhattak.

Az ügyről és a rá adott reakciókról itt olvashat bővebben.