Egy-másfél hét múlva zuhanhat le az orosz teherűrhajó

Forrás: NASA

-

Szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy egy irányíthatatlanul sodródó teherűrhajó van a fejünk felett. Nem túl valószínű, hogy lakott területre zuhan.


Jelenleg 257 kilométer magasan van a elkallódott Progressz teherűrhajó, és óránként majdnem 26 ezer kilométert tesz meg. A Nemzetközi Űrállomást, amely átlagosan 409 kilométer magas pályán kering, nem veszélyezteti a Progressz, egyes műholdakat viszont elképzelhető, hogy ki kell majd téríteni az útjából - nyilatkozta az ESA igazgatója a Guardiannek.

Az űreszköz egy-másfél héten belül térhet vissza a Föld atmoszférájába. A rakománnyal teli Progressz nem fog teljesen elégni a visszatérés során, így darabjai majd elérhetik a felszínt. Arra nagyon kicsi az esély, hogy egyáltalán szárazföldre zuhanjon az űrhajó, a sűrűn lakott területek pedig még kevésbé valószínű célpontok, biztosat azonban egyelőre senki sem tud.


Lett volna neki jó helye

Normális esetben a teherűrhajókat irányított körülmények között hozzák vissza, olyan pályán, amelynek végállomása a Csendes-óceán egy különösen lakatlan sarka. Az űreszköz-temetőnek is nevezett rész az új-zélandi Wellingtontól 3900 kilométerrel délkeletre található. Közelebbi lakott település pedig nincs.


Az ESA Jules Verne robotűrhajója gond nélkül csapódott a Csendes-óceánba


A Mir űrállomás, az ESA Automated Transfer Vehicle nevű robotűrhajói és a Nemzetközi Űrállomás szemétszállítóinak használt korábbi Progressz űrhajók is ide csapódtak be.


Bezzeg a győzelmi zászló

A Roszkozmosz egyelőre nem viszi túlzásba az aggodalmaskodók tájékoztatását. A Progressz M-27M-ről az utolsó hír az a honlapjukon, hogy készen áll az április 28-i felbocsátásra. Illetve később egy mondatban még hírül adták, hogy a kilövés megtörtént. Azóta a Nemzetközi Űrállomásról csak azt adták közzé, hogy a második világháború végének hetvenedik évfordulóját ünneplő zászló kikerült az ISS-re.

A sikertelen felbocsátás akár 5 milliárd rubel veszteséget is jelenthet az orosz ügynökségnek, ennek csak egy részét állja a biztosítás.


A NASA közleménye és a Nemzetközi Űrállomás Twittere is megerősítette, hogy a dokkolásról mindenki lemondott. Az orosz repülésirányítók is lemondtak arról, hogy irányításuk alá vonják az űreszközt.