Egy magyar vizsla vigyáz a minnesotai törvényhozásra

Fotó: Glen Stubbe

-

Matka 18 hónapos, és minden gyanús csomagot kiszagol.


Bemutatták a minnesotai Capitolium legfiatalabb biztonsági őrét, Matkát, a másfél éves magyar vizslát. A kutyát Magyarországról vették, és tíz hét kiképzés után állították szolgálatba – számol be a bringmethenews.com.

Bár magyar vizsláról van szó, a neve, Matka cseh nyelven jelent anyát. Bemutatásakor – miközben az ifjú őrszem hanyatt vágta magát, és engedte, hogy a hasát simogassák – az is elhangzott, hogy pont azt várják tőle, mint egy jó anyától: mindenre gondosan figyeljen. Az állam kormányzója, Tina Smith szerint Matkának különösen nagy lesz a felelőssége, hiszen a törvényhozás épületében naponta több ezren dolgoznak.

Matka közvetlen elöljárója, Kaj Meinhardt rendőr elmondta, hogy a minnesotai rendőrség 12 kutyából álló osztagában egyedül a fiatal vizslának van bombakereső képzettsége. Matka elődje fél éve szerelt le. A Saint Paulban található minnesotai Capitolium épületében legutóbb tavaly nyáron volt bombariadó.

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek a magyar kutyafajták. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 2013-ban Kisújszállásig ment, hogy egy pulikölyköt vásároljon. Beast azóta része a Facebook-főhadiszállás mindennapjainak.