Egy magyar bankár is érintett az offshore-ügyben

Fotó: Robert Harding Premium / Jane Sweeney

-

Hosszú lejáratú hitelből működtette a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezetője, Erős János azt az offshore céget, amely a panamai iratok között bukkant fel.


Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb offshore-botrányából: a Direkt36. hu munkatársainak 444.hu-n megjelent újabb írása szerint Erős Jánosnak, aki 2002 és 2010 között az állami Magyar Fejlesztési Bankot vezette, is van panamai bejegyzésű offshore cége. Ez a Garuda Group, amely 2007 végén az egyik legismertebb osztrák üzletemberrel, Heinrich Pecinával üzletelt: 50 000 euróért, azaz mintegy 15,5 millió forintért vett egy céget a magánalapítványától.


Sajtóhírek szerint az ügylet miatt pénzmosás gyanújával vizsgálódtak is az osztrák hatóságok, de ez az eljárás 2015 áprilisában egy év után eredménytelenül zárult.

Erős János a Garuda nevű panamai cégről azt közölte, hogy befektetésszervezés és menedzsment-tanácsadás volt a feladata, és azért vette meg a céget Pecina alapítványától, mert egy „tervezett befektetéshez szükséges projektcég” lett volna.

Erős az újságírók megkeresésére azt írta, hogy a Garudát egy hosszú lejáratú hitelből működtette.

Írt arról is, hogy milyen viszonyban van Pecinával: nagyjából három évtizedes „sporttársi” kapcsolatuk van, mivel mindketten szeretnek vadászni. Erős hozzátette azonban, hogy más jelentős banki, befektetési és üzleti szereplőkkel is van hasonló kapcsolata. Állítása szerint az MFB vezetése idején nem változott a viszonya ezzel a vadászbaráti körrel, nem került hozzájuk közelebb, és nem is távolodott el tőlük. Hozzátette, hogy az MFB vezérigazgatói tárgyalójában nem lőtt „magasan repülő fácánokat”, és a gemenci erdőben sem tartott vezérigazgató értekezleteket.

Az offshore-botrány fejleménye, hogy lemondott az izlandi miniszterelnök, az ügynek korrupcióellenes harcos áldozata is van, és a német James Bond titkos élete is kirajzolódik az iratokból.