Egy macska miatt lett edző az orosz Mourinho, aki minden meccstől fél

Fotó: Getty Images / Epsilon

-

Az új orosz szövetségi kapitány, Leonyid Szluckij igazi csodabogár. Sosem lett profi focista, mert 19 évesen egy buta balesetben a térdét törte. Azóta ő az orosz Mourinho, aki minden meccstől fél, és kétszer is felajánlotta a lemondását a CSZKA Moszkvánál. Mostantól sűrű hónapok várnak rá.


Az Orosz Labdarúgó Szövetség pénteken nevezte ki szövetségi kapitánynak a CSZKA Moszkva edzőjét, Leonyid Szluckijt. A 44 éves Szluckij a jövő nyári, franciaországi Eb végéig bízták meg a feladattal, addig párhuzamosan dolgozik majd a válogatottnál és a CSZKA-nál, amellyel két bajnoki címet szerzett 2013 óta.

Az orosz szövetség nyár közepén bontotta fel Fabio Capello szerződését, mert bár kijutottak vele a 2014-es vb-re, de ott leszerepeltek, majd az Eb-selejtezőkön is bukdácsoltak: oda-vissza kikaptak Ausztriától, otthon csak ikszeltek Moldovával. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a 69 éves Capellóval nem tud megújulni a csapat, és bár felmerültek külföldi sztáredzők nevei, végül mégis egy oroszra esett a választás.

Szluckij kilenc éve az első hazai edző lesz az orosz válogatottnál – de nem ez az egyetlen, ami miatt igazi csodabogárnak számít.


Élő lexikon

A frissen kinevezett kapitány játékos-pályafutása 1990-ben, mindössze 19 éves korában véget ért. A fiatal kapus súlyos térdsérüléseket szenvedett, többek közt a térdkalácsa is eltört. Nem egy csatárral ütközött: a szomszéd macskáját próbálta megmenteni, amikor leesett egy fáról. Kétségbe viszont nem esett, három évvel később már edzői diplomát lobogtatott a kezében, és kapott is egy kisebb, de szép feladatot, az Olimpia Volgograd U12-es csapatának irányítását.

Fokozatosan eljutott az Olimpia felnőtt csapatáig, miközben a kezei alól válogatott játékosok (Gyenyisz Kologyin, Roman Adamov) kerültek ki. „Valószínűleg ő a legintelligensebb ember az orosz futballban – büszkélkedett vele az Olimpia akkori elnöke, Nyikolaj Csuvalszki –, sőt talán az európaiban is. Egy élő focilexikon, több ezer meccsről vannak videofelvételei. Jegyezzék meg, amit mondok: egy napon orosz szövetségi kapitány lesz!”Rajzfilm-dalt énekel az orosz Mourinho

Nem csak Csuvalszki elnök beszélt róla ilyen lelkesen. Szluckij 34 évesen már az első osztályú FC Moszkvát edzette, ott ragadt rá az „orosz Mourinho" becenév, mivel játékosként egyikük sem profiskodott, és mindketten nagyon fiatalon edzők lettek. 2005-ben aztán találkozott is az eredeti Mourinhóval, aki elárulta neki a vezérelvét: „Képesnek kell lenned irányítani a játékosaidat, enélkül semmit sem fogsz elérni.” Olyan jóban lettek, hogy Szluckij később is visszatért Londonba, a hóna alatt több orosz edzővel.

Angliában később is akadt dolga. Még 1999-ben szerepelt egy orosz tv-műsorban, ahol egy rajzfilm-dalt énekelt, kissé átírt szöveggel: „Edzőzseni vagyok, nem kell segítség/még a Manchesteren is, megtalálom a rést.” A tréfás jóslat tíz évvel később vált valóra: Szluckij első európai kupameccsén, a Bajnokok Ligájában a CSZKA 3-3-at játszott az Old Traffordon, és a United csak a hosszabbítás perceiben tudott egyenlíteni.

Később negyeddöntőig jutottak a moszkvaiak, ahol aztán a későbbi győztes Internazionale állította meg őket. José Mourinho a tisztelete jeléül három üveg bort ajándékozott Szluckijnak.Majdnem lemondott, aztán nyert két bajnoki címet

Ám az élet a CSZKA-nál sem fenékig tejföl, Szluckij kétszer is felajánlotta a lemondását: 2011 szeptemberében 4-0-ra kikaptak a Dinamo Moszkvától – ez volt a legsúlyosabb veresége a csapattal –, Szluckij egyenesen a szurkolókhoz ment bocsánatot kérni. „Felajánlom a lemondásom, nem probléma” – jelentette ki nagyvonalúan, néhány hónappal az orosz kupa megnyerése után. 2012-ben, miután az AIK Solna kiejtette a csapatát az Európa Liga selejtezőjében, szó szerint elkezdte megírni a felmondólevelét.

A tulajdonos, Jevgenyij Giner azonban mindvégig kitartott mellette, és ez kifizetődött: 2013 májusában bajnoki címet nyertek. „Néhány klub többször is edzőt vált idény közben, de mi tudjuk, hogy ez hülyeség – magyarázta a válogatott védő, Vaszilij Berezuckij. – Szluckij esélyt kapott, és élt vele.” Egy évvel később aztán a CSZKA megvédte a bajnoki címét, az utolsó tíz fordulóban rendre győzött, ezzel lerázta a Lokomotiv Moszkvát. „Pedig mindenki azt mondta, hogy soha semmit nem fog nyerni” - emlékeztetett epésen Giner.Félelem minden meccs előtt

Szluckijra most sűrű hónapok várnak: a CSZKA playoff-meccset vív a portugál Sportinggal a Bajnokok Ligája főtábláért, szeptember ötödikén pedig már Svédországot fogadja a válogatott Eb-selejtezőn, és persze még ott vannak az orosz bajnokik is. Ideges is a mester, mint mindig: „Minden egyes meccstől féltem az edzői pályafutásom alatt, és ez még most is így van. Az egyetlen különbség, hogy mostantól sokkal több lesz ezekből.”

Ha Szluckij legyőzi a félelmeit, valószínűleg pótselejtezőn juttathatja ki a csapatát Franciaországba. Jelenleg az oroszok Ausztria és Svédország mögött a G csoport harmadik helyén állnak, ami éppen pótselejtezőt ér, a négy ponttal előttük lévő svédek befogására pedig már csekély az esély a hátralévő négy csoportmeccsen.