Egy lezárt út miatt halhatott meg sok száz ember a zarándoklaton

Fotó: AFP / STR

-

Irán szerint biztonsági hibák vezethettek a mekkai zarándoklat alatt csütörtökön történt tülekedéshez, amelyben a legfrissebb értesülések szerint 717-en vesztették életüket, köztük 43 iráni állampolgár. A szaúdi kormány viszont a zarándokok fegyelmezetlenségét okolja a történtekért.


Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az utóbbi napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a háddzsot. A katasztrófát az okozta, hogy a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, azt egyelőre nem tudni. A szaúdi polgári védelem által legutóbb közzétett adatok szerint 717-en vesztették életüket, és 805-en sebesültek meg a tömegszerencsétlenségben.


A zarándoklattal foglalkozó iráni szervezet vezetője viszont azt közölte, hogy a szaúdi hatóságok „ismeretlen okból” lezártak egy utat annak a helynek a közelében, ahol az ördög szimbolikus megkövezésének rítusát végzik a hagyományos éves muzulmán zarándoklat, a háddzs részeként. „Ez okozta a tragédiát” – hangsúlyozta Szadd Ohádi az iráni állami televíziónak nyilatkozva. Mint mondta, az említett út lezárásával csak három utat használhattak a Mekkából induló zarándokok. A szervezet egyik szóvivője a televízió élő adásában felolvasta az iráni áldozatok nevét.


„A mai eset egy rossz intézkedés eredménye és annak hiánya, hogy nem vették komolyan a zarándokok biztonságát. Nincs más magyarázat. A szaúdi hatóságoknak kell a felelősséget vállalniuk” – hangsúlyozta.


Amír Abdollahján iráni külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Szaúd-Arábia iráni képviselőjét bekérették Teheránban a külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot a történtekre. Az állami televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „nem maradhatnak közömbösek azzal a felelőtlenséggel szemben, amelyről Szaúd-Arábia tanúságot tett, és ezt az egészet diplomáciai csatornákon keresztül kell rendezni”.


A miniszterhelyettes is azzal vádolta a szaúdi hatóságokat, hogy elnagyolták a zarándoklat idejére előirányzott biztonsági intézkedéseket. Abdollahján bejelentette, hogy Irán a baleset helyszínén kialakított egy különleges fogadópontot, hogy az iráni zarándokok segítségére legyen. „A szaúdi illetékesek ennek a balesetnek a felelősei, és azonnal határozott intézkedéseket kell hozniuk a krízis kezelése és a zarándokok maximális biztonságának szavatolása érdekében” – mondta az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek nyilatkozva.


A szaúdi egészségügyi miniszter ezzel szemben azt állította, hogy a zarándokok fegyelmezetlensége miatt történt a katasztrófa, szerinte ugyanis a háddzs résztvevői hajlamosak figyelmen kívül hagyni a hatóságok utasításait.


„Ha a zarándokok követték volna az instrukciókat, el lehetett volna kerülni ezt a baleset” – mondta az állami televízióban Halid al-Fáleh azután, hogy a tragédia helyszínén járt. „Számos zarándok mozgásba lendült anélkül, hogy tiszteletben tartotta volna a kövezési rítus lebonyolításáért felelősök által meghatározott menetrendet” – mondta, hozzátéve, hogy ez a fő oka az ilyen jellegű baleseteknek. Hozzáfűzte: többen például a kijelölttel ellentétes irányba indultak el, ráadásul nem a megfelelő időben. A tárcavezető „gyors és átlátható” vizsgálatot ígért az ügyben.