Egy lépéssel közelebb került Kész Zoltán kamupártos népszavazása

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

Két kérdését is hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A képviselő kilenc másik kérdését viszont elutasították.


Kész Zoltán független országgyűlési képviselő két népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét is hitelesítette az NVB, igaz, 13 kérdést nyújtott be (kettőt még korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona utasított el a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva). Az elfogadott két kérdés az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozik, illetve a kampányfinanszírozással függ össze.


A két hitelesített kérdés:
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”
  • Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?"
A független parlamenti képviselő azonban még nem állhat neki gyűjteni az aláírásokat: a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megtámadhatják a Kúrián, végső soron pedig az Alkotmánybíróságig juthat az ügy.