Egy lámatanítvány szertartásával hangolt Klein Dávid az alaptáborban

-

Elérte a 4190 méter magasságban található alaptábort Klein Dávid, aki a 8091 méter magas Annapurna csúcsára készül a következő hetekben. A Johnnie Walker Annapurna Expedíció Magyarországon március 11-én vette kezdetét, amikor Dávid Budapestről Katmanduba repült. Az expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó.


Klein Dávid csütörtökön már a 4190 méter magasan lévő Hum Khola alaptáborban pihent meg, és nagyon jó hangulatban mesélt arról, hogy mit is lát, ha a sátra mellől szétnéz a gleccser tövében. „Ha magam elé nézek, akkor kisebb füves területek vesznek körbe, illetve nagy oldalmoréna darabok, amik a gleccser által lerakott törmelékeket jelentik. Az alaptábor már szépen épül, úgy látom, hogy 50-100 ember lesz összesen a területen.”


Úton Katmanduba


A Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében Dávid a 8091 méter magasan található Annapurna csúcsára készül oxigénpalack nélkül. A nagy mászást többhetes akklimatizációs folyamat, lelki és fizikai felkészülés előzi meg. A 4190 méter magasan található Hum Khola alaptábor lesz a következő hetek állandó szállása, azonban Dávid innen folyamatosan egyre magasabbra mászik majd, és a felsőbb táborokban alszik, hogy a szervezetét felkészítse a több mint 8000 méteres magasságra.


Az Annapurna


Ha minden jól megy, akkor a magyar hegymászó már szombaton napon eljut az 1-es táborba, ami azt jelenti, hogy ezzel eléri az 5000 méteres magasságot. Itt eltölt egy éjszakát, majd ismét pihen az alaptáborban. Az egyes kisebb túrák során minden alkalommal feljebb és feljebb jut majd a tervek szerint a 2-es, 3-as és 4-es táborokhoz, majd amikor úgy érzi, hogy testileg és lelkileg is felkészült a csúcstámadásra, akkor indul neki a 8091 méteres magasságnak. A hegymászó nagyon jól érzi magát az alaptáborban, élvezi az expedíciót, és boldog, hogy ismét a hegyek között van.

Klein Dávidnak már arra is volt alkalma az alaptáborban, hogy részt vegyen egy pudzsa szertartáson, amelyet a helyiek a karmikus lehetőségek felébresztésére használnak.


„Az oltár köré fektettük azokat a tárgyainkat, amikre áldást kérünk.

A szertartást az egyik konyhás fiú vezényelte le (aki lámatanítvány civilben), és igazán mókás volt nézni, hogy erre az órára minden más sherpa (és mi is) lestük a szavait, mozdulatait. A tábor főnöke volt a segéde” – nyilatkozta a magyar extrémsportoló.


Már Katmanduban


Klein Dávid az indulás előtt még Budapesten azt mondta, hogy ha a fizikai állapota megengedi, akkor a felkészülés során akár majd táborokat is ugrik „Van egy olyan ökölszabály, hogy 1000 méterrel a csúcs alatt szabad aludni a csúcstámadást megelőzően ahhoz, hogy ezt követően jól akklimatizálódva indítsuk a csúcstámadást, és sikerrel érjük el a hegy tetejét, így szinte a pihenés is munka. Ezt igyekszem majd a csúcstámadás előtt figyelembe venni.”

Klein Dávid a tervek szerint május elején-közepén indulhat csúcstámadásra. A hegymászóval az út előtt mi is beszélgettünk, videónk itt tekinthető meg.