Medveczky Erika arany-, a női négyes ezüstérmes a kajakvébén

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Medveczky Erika rendkívül okos versenyzéssel aranyérmet nyert K-1 1000 méteren a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A női kajak négyes zsinórban öt vb-győzelem után ezúttal második lett, és szintén ezüstérmes lett a férfi kajak négyes.


Medveczky Erika K-1 1000 méteren imponáló versenyzéssel szerzett aranyérmet a kajak-kenu-vb zárónapján. A magyar csapat ezüstvasárnapot tartott: a női és a férfi kajak négyes, a női és a férfi kenu kettes, valamint a Janics-Homonnai kajakos páros is második lett. Jutott két bronz is, a férfi kenu négyes és a Hérics Dávid, Somorácz kajakos kettős révén.

Olimpiai számokban három ezüstérem jutott vasárnap (női K-4 500, férfi K-4 1000, férfi C-2 1000). Milánóban a maximális 18-ból 15 riói kvótát szerzett a magyar csapat (6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 kenus), de májusban, a duisburgi Eb-n még kiharcolhat újabb indulási jogokat. Három éve, Londonban összesen 14 kvótával szerepeltek a magyarok.

A kvalifikáció hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az indul el egy adott olimpiai versenyben, aki a kvótát kiharcolta – a riói magyar csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki. Egy versenyző több számban is indulhat a kvalifikációs viadalokon, de csak egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet.

A vébén összesen tizenhárom érmet nyert a magyar küldöttség, 3-6-4 leosztásban.


Dudás lemaradt a kvótáról

Kora délelőtt lementek a B döntők, a friss Európa Játékok-győztes Dudás Miklós futamgyőzteskét kiharcolhatott volna egy riói kvótát. A 24 éves magyar kajakos jól rajtolt, végig versenyben volt a győzelemért, de végül az Európa-bajnok szerb Marko Dragosavljevic gyorsabbnak bizonyult nála, így másodikként zárt.


Két ezüst sprintben

Az első döntőben, férfi K-1 200-on nem indult magyar hajó, a kanadai Mark De Jonge rajt-cél győzelmet aratott. Következett Vad Ninetta, futamában Lisa Carringtonnal, aki meg is nyerte a K-1 200-at, zsinórban negyedszer a vébéken. Vad Ninetta utolsóként ért célba, bő két másodpercre az új-zélandi győztestől.


Takács Kincső kenuval vágott neki a sprinttávnak, és kiváló versenyzéssel végül alig maradt le az aranyról, ami végül a bolgár Sztanilija Sztanelováé lett. „Azt láttam, hogy négyen-öten teljesen együtt vagyunk, de egyáltalán nem láttam, hogyan állunk, csak annyit láttam, hogy a kanadai mögöttem van” – árulta el Takács, megjegyezve, hogy idén a technikára helyezte a hangsúlyt.

Még két sprintszám maradt, C-2-ben Lantos Ádám és Nagy Péter jól indult, de aztán nem tudta tartani a lépést a favoritokkal. Az oroszok félelmetes fölénnyel nyertek. Női K-2-ben egy valószínűtlen kettős, a csupán 17 éves Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa állt rajthoz, zöld, illetve rózsaszín hajjal. Végig a győzelemért csatáztak a beloruszokkal, akik azonban megtartották nem túl nagy, de határozott előnyüket.

Homonnai látványosan csalódott volt a futam után, mert „elrontottuk a sztrókolást, ami egy világbajnokságon elég nagy hiba”, míg Janics a beloruszokra volt dühös, amiért későn álltak be a rajthoz, ezzel várakoztatták a többieket, és labilissá tették a hajóikat. De Janics a saját felelősségét sem hárította el, mondván „hülye voltam, mert csúnyán rászóltam Lucára a hajrában, hogy ne emelje a csapásszámot, de ilyen a sport, tanulunk a hibáinkból”. Ezzel együtt jól mentek, a táv háromnegyedénél úgy is érezték, hogy megvan az arany.


Janicsék 150-nél még győztesnek hitték magukat


Medveczky hidegvérű volt

Az egyik leglátványosabb számmal, a férfi kenu négyesek 1000 méteres versenyével folytatódott a program. A Sarudi Pál, Vass András, Kiss Tamás, Varga Dávid hajó a négyes pályáról indult, a táv első részében a dobogó aljáért küzdött. Az élen orosz-román csata bontakozott ki, míg a magyar négyes kicsit visszaesett. A hajrát az ötödik helyről indították Sarudiék, a beloruszokat gyorsan visszaelőzték, majd a fáradó oroszokat is, sőt Románia sem volt már messze, amikor célba értek a hajók. Románia, Ukrajna, Magyarország lett a sorrend végül.


Medveczky Erika kajakkal, és egyedül vágott neki az ezer méternek, vb-címvédőként. Nem kezdett túl erősen, a mezőnyben evezett, miközben a szerb Kristina Bedec nagyon kilőtt. Pontosan féltávnál már Medveczky vezette az üldözőbolyt, Bedec továbbra is egy hajóhosszal vezetett. Ám a magyar hajós kiváló ütemben indította a hajrát, és végül ő nyert két hajóhosszal.

„Nem éreztem menet közben, hogy ez lesz, de nagy volt az ellenszél, és végig az volt bennem, hogy a többiek ugyanúgy nem fogják bírni, mint 2013-ban. Egy örömkajakozás volt” – nyilatkozta az M4-nek, majd megköszönte az egész éves támogatást a családjának és az edzőjének, közben kicsit el is sírta magát. Medveczky kijelentette, hogy az olimpiai dobogó teteje a célja.


Medveczky megkönnyezte a győzelmet


Billegett a női négyes hajója

Ötszázas számok következtek, elsőként a táv egyetlen olimpiai versenye, a női K-4. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna egység nagyot hajrázott, de a fehéroroszok túl nagy előnyt építettek ki a féltávig, így zsinórban öt vb-győzelem után hatodszorra nem jött össze a magyar győzelem a klasszikus számban. „Kicsit meglepett a belorusz egység, nem éreztem, hol vannak. Próbáltunk indítani, de billegett a hajó” – mondta Kárász Anna. Fazekas-Zur hozzátette: talán többet kellene együtt készülniük, ahogy a beloruszok is csinálják. Szabó szerint „nem a fehéroroszok mentek jól, hanem mi mentünk rosszul”.


Korisánszky Dávid kenuval vágott neki a távnak, a mezőny eléggé szétszakadt, a magyar versenyző végül hetediknek ért célba, győzött a cseh Martin Fuksa. Kajak egyesben Hufnágel Tibor indult, a táv első felében úgy tűnt, leszakad, egy kicsit féltávnál még erősíteni tudott, de végül elfogyott a szufla, hetedik lett. A dán René Holten Poulsen megszerezte az aranyat.

A férfi K-2-es volt az utolsó 500 méteres táv, Hérics Dávid és Somorácz Tamás az ötös pályán lapátolt. Egy ideig vezették is a futamot, de az ausztrálok és a spanyolok is nagyot hajráztak, a magyar hajó viszont célfotóban elcsípte a harmadik helyet az oroszok elől.


Kárász a K-1 ezüstje után a négyesben is szerzett egyet


Karnyújtásnyira az olimpia

A délelőtti programot két, egyaránt az olimpiai műsorban is szereplő férfi ezres szám zárta. Elsőként Vasbányai Henrik és Mike Róbert kenu párosa evezett fel a rajthoz, amelyet kicsit elrontott, és még 250 méternél is utolsó volt. Az élen brazil, lengyel, ukrán csata bontakozott ki, majd a lengyelek robbantottak, féltávnál már vezettek. Vasbányaiék közben még mindig a kilencedik helyen haladtak, de egy rendkívüli hajrával egészen a második helyig kapaszkodtak fel. Győzött a brazil kettős. „Ötszáznál még az utolsók voltunk, de nem ijedtem meg, próbáltam kizárni minket” – mondta Vasbányai, aki kétszer is említette, hogy a 2008-ban elhunyt legendás kenustól, Kolonics Györgytől kért segítséget a futam előtt.


Végül a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyesnek szurkolhattunk. Ugyan a szlovákok vezettek, de az egész mezőny nagyon együtt haladt. A hajrára szlovák-magyar külön meccs bontakozott ki, a sorrend azonban nem változott, magyar ezüst zárta a délelőtti programot.

„Belülről úgy éreztem, nagyon jó pályát megyünk, üldözőbe vettük a szlovákokat, és leléptük a mezőnyt. A kvótát megszereztük, jót versenyeztünk, elégedettek lehetünk” – értékelt Kammerer, viszont a négyes többi tagja picit csalódott volt, hogy a frissen összeállt szlovák hajó megelőzte őket. Kammerer azonban kiemelte a lényeget: „Karnyújtásnyira van a következő olimpia”.


Kulifai Tamás; Tóth Dávid; Kammerer Zoltán; Paumann Dániel

Karnyújtásnyira az olimpia Kammereréktől


Délutánra nem jutott érem

Délután három 5000 méteres szám zárta a vébét. A leghosszabb távon – amelynek versenyeit szakadó esőben bonyolították le az Idroscalo szabadidő parkban – a magyarok közül a délelőtt 1000 méteren aranyérmes kajakos Medveczky Erika állt a legközelebb ahhoz, hogy dobogóra állhasson, ő negyedik lett, míg a szintén kajakos Ceiner Benjámin 22.-ként zárt. A kenus Vajda Attila a 11. helyen végzett.


A vasárnapi döntők

férfi K-1 200 méter - Mark De Jonge (Kanada) nyert

női K-1 200 méter - Lisa Carrington (Új-Zéland) nyert, Vad Ninetta 9. lett

női C-1 200 méter - Sztanilija Sztanelova (Bulgária) nyert, Takács Kincső ezüstérmes (nem olimpiai szám)

férfi C-2 200 méter - Oroszország nyert, a Lantos Ádám, Nagy Péter kettős 4. lett (nem olimpiai szám)

női K-2 200 méter - Fehéroroszország nyert, a Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa kettős ezüstérmes (nem olimpiai szám)

férfi C-4 1000 méter - Románia nyert, a Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid négyes bronzérmes lett (nem olimpiai szám)

női K-1 1000 méter - Medveczky Erika aranyérmes (nem olimpiai szám)

női K-4 500 méter - Fehéroroszország nyert, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna négyes ezüstérmes

férfi C-1 500 méter - Martin Fuksa (Csehország) nyert, Korisánszky Dávid 7. lett (nem olimpiai szám)

férfi K-1 500 méter - René Holten Poulsen (Dánia) nyert, Hufnágel Tibor 7. lett (nem olimpiai szám)

férfi K-2 500 méter - Ausztrália nyert, a Hérics Dávid, Somorácz Tamás kettős bronzérmes (nem olimpiai szám)

férfi C-2 1000 méter - Brazília nyert, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős ezüstérmes

férfi K-4 1000 méter - Szlovákia nyert, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes ezüstérmes

férfi C-1 5000 méter - Sebastian Brendel (Németország) nyert, Vajda Attila 11. lett (nem olimpiai szám)

női K-1 5000 méter - Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) nyert, Medveczky Erika 4. lett (nem olimpiai szám)

férfi K-1 5000 méter - Kenny Wallace (Ausztrália) nyert, Ceiner Benjámin 22. lett (nem olimpiai szám)

Az európai országok képviselői bizonyos számokban - így férfi K-1 200 méteren is - még a jövő májusi, duisburgi pótkvalifikációs viadalon szerezhetnek kvótákat.

Szombaton öt érmet, köztük két aranyat szerzett a magyar csapat.