Egy kutató lefotózta, majd megölte a világ egyik legritkább madarát

-

Most először készítettek fényképet a Föld egyik legritkább madaráról, a jégmadárfélék családjába tartozó guadalcanai bajszos halcionról. Összesen kevesebb mint ezer példány él a fajból, és most már minden bizonnyal még annál is kevesebb, mert egy amerikai kutató, miután lekattintotta, gyorsan meg is ölte a madarat.


A Salamon-szigeteken élő madarat általában csak „szellemállatnak” nevezik, mivel annyira ritkán látni. A rejtőzködő madár egy hím példányát az amerikai természettudományi múzeum csendes-óceáni programját vezető Chris Filardi munkatársa fotózta le, aki ezután megölte az állatot – szerzett róla tudomást a kifejezetten az állatvilág híreivel foglalkozó Dodo című lap.


Később a múzeum megerősítette a Dodo értesülését, miszerint további vizsgálat céljából valóban begyűjtötték a példányt, tehát megölték.


Fotó: Independent


Annak ellenére, hogy ökológusok szerint a faj veszélyeztetett, Filardi azt mondja, hogy a madár egyáltalán nincs a kihalás szélén, csak az ornitológusok tudnak róla nagyon keveset, mert ritkán lehet észlelni – idézi az Independent. Filardi szerint a most elejtett példány közelebbről való megfigyelése sokat segíthet abban, hogy megértsük a madár egyedi tulajdonságait és ez még hosszabb távon a faj számára is előnyökkel járhat majd.