Egy kutatás szerint Hollywood nem csípi a melegeket

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Hétszáz hollywoodi mozifilmet vizsgáltak meg egy kutatás kapcsán, ebből kevesebb mint egy százalék alkotás büszkélkedhet meleg vagy leszbikus főszereplővel.


A tanulmányban 2007 és 2014 között készült alkotásokat vizsgáltak. Az i100.independent.co.uk idézi a kutatást, mi szerint a tavalyi év top 100 filmjének (bármit is jelentsen a top kategória) 4,610 karakteréből összesen 10 volt meleg, négy leszbikus, öt biszexuális, és senkit sem ábrázoltak transzneműnek.

Kiemelik azt is, hogy száz filmből csak 14 alkotásban volt egynél több olyan szereplő, aki az LGBTQ közösséghez tartozott volna.

A cikk hangsúlyozza, hogy azok a filmek, amelyekben mégis felbukkan egy-egy meleg karakter, túlnyomórészt nem egy egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatban ábrázolják a meleg vagy leszbikus szereplőket.

A kutatás egyik fő állítása, hogy a hollywoodi filmipar nem tükrözi megfelelően az amerikai társadalmi összetételt, mivel a társadalomban jóval nagyobb arányban élnek LGBTQ-emberek, mint amekkora arányban a filmekben előfordulnak.