Egy kút mélyén lehetnek García Lorca földi maradványai

Fotó: Wikipedia

-

Még több mint 100 ezer azonosítatlan áldozata lehet a spanyol polgárháborúnak.


Tömegsírként használt kút rejtheti a nyolcvan éve megölt Federico García Lorca földi maradványait ebből a feltételezésből kiindulva kezdett újabb kutatásba régészek egy csoportja a dél-spanyolországi Alfacar külterületén. A Javier Navarro régész vezette kutatócsapat körülbelül egy hónapot szán a munkálatokra: először a kutakat kell megtalálniuk, utána kiássák őket, és feltárják, hogy ezek valóban rejtenek-e emberi maradványokat.

A Granada közelében található település mellett hét év alatt ez már a harmadik megkezdett kutatás. A szakemberek a fennmaradt dokumentumok alapján úgy vélik, hogy a költőt és három társát, Dióscoro Galindo tanítót, Francisco Galadí és Joaquín Arcollas torreádorokat itt végezték ki 1936 augusztusában, egy hónappal a spanyol polgárháború kitörése után.


Federico García Lorca (1898–1936)


Federico García Lorca haláláról számos feltételezés létezik, és amíg a földi maradványok nem kerülnek elő, nem lehet biztosan tudni, hol és hogyan halt meg. Baloldali meggyőződése és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében. Az 1939-ben véget ért polgárháborúnak a becslések szerint több mint 100 ezer azonosítatlan áldozata volt, akiket jelöletlen tömegsírokban temettek el.

„Egyetlen civilizált országban sem engedhetjük meg, hogy jelöletlen helyekre földeljék el a polgárokat, mintha csak hulladékok lennének” – mondta Navarro.