Egy Ku Klux Klán-tag halálsugárral akart Obama életére törni

Fotó: The Picture Desk / The Art Archive

-

Egy fehér felsőbbrendűséget hirdető férfit több rendben is elítélt a szövetségi bíróság. A vád szerint egy távirányításos sugárfegyverrel akarta megtámadni a muzulmán közösség tagjait és Barack Obama elnököt.


A New York-i Glendon Scott Crawfordot egyhangúan bűnösnek találta a bíróság. A testület megalapozottnak találta a vádat, hogy a férfi egy – általa csak „villanykapcsolóval működő Hirosimának" nevezett – tömegpusztító fegyverrel készült merényletet elkövetni muzulmán mecsetek és a Fehér Ház ellen.


Glendon Scott Crawford terrorista, aki megpróbált szert tenni egy tömegpusztító fegyverre, hogy végezzen a muzulmán közösség ártatlan tagjaival” – jelentette ki Richard Hartunian ügyész, aki szerint polgári bejelentések is segítették a hatóságokat abban, hogy még idejében kézre kerítsék a férfit. Crawford egy röntgengépet akart úgy átalakítani, hogy az halálos sugárzást zúdítson az áldozataira.Az 51 éves férfira legalább 25 év börtön és 2 millió dolláros büntetés vár a „sugárfegyver” miatt, de a tömegpusztító fegyver vádja akár életfogytiglant is jelenthet számára. Mivel a fegyverről információkat is terjesztett, további 20 évet is hozzáadhatnak az ítélethez – írja a The Guardian.

Az ötnapos tárgyaláson videofelvételeket is levetítettek, amin a Ku Klux Klán tagja arról beszél, hogy már évtizedek óta tervezi az eszköz megépítését, amit az ellenségei ellen vetne be, vagyis a muzulmánokra és a Fehér Házra. Rick Belliss, államügyészsegéd szerint a terv „nagyon valós, nagyon kivitelezhető és nagyon halálos volt”.