Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el a bizottsági ülésre

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága így határozatképtelen volt, el is maradt az érdemi munka.


Pedig az ellenőrző albizottság tájékoztatót kívánt volna meghallgatni az állami tulajdonban lévő földek magántulajdonba adásáról, valamint a földművesek földtulajdonhoz juttatásához szükséges tervezett intézkedésekről.

Az albizottsági ülésen a meghívott előadók – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára – egyike sem jelent meg.

Legény Zsolt (MSZP), az albizottság elnöke közölte: a kormány képviselői csütörtökön reggel levélben mondták le részvételüket.

Az ülés határozatképtelenségének megállapítását követően a jelen lévő újságírók előtt négy ellenzéki honatya – Harangozó Gábor (MSZP), Magyar Zoltán (Jobbik), az albizottság tagjai; valamint Gőgös Zoltán (MSZP) és Sallai R. Benedek (LMP), akik nem tagjai testületnek – hangot adott nemtetszésének a történtek miatt.

Gőgös Zoltán javasolta: az albizottság elnöke a történtek miatt írjon levelet a miniszterelnöknek, amelyben kérje, hogy vonják felelősségre azt a két minisztériumot, amelynek képviselői nem jelentek meg az albizottság ülésén, mivel a tárcák nem teljesítették alkotmányos kötelezettségüket.

Magyar Zoltán „elképesztőnek és arrogánsnak” nevezte azt, ahogyan az állami földek eladását a kormány kezeli. Harangozó Gábor úgy vélte, nem lehet csodálkozni azon, ami történt, hiszen a kormány szándékáról az ügyben a sajtóból értesült a magyar közvélemény. Sallai R. Benedek pedig arról beszélt, hogy a mostani helyzet a demokráciáról szól, vagyis, hogy az emberek miként tudnak részt venni a döntésekben.