Egy korábbi magyar kormányfőt is kitiltottak Oroszországból

Fotó: AFP / ANATOLY MALTSEV

-

Tizenöt politikus és közéleti személyiség került tiltólistára, köztük egy korábbi magyar kormányfő is.


Kétszáz fős tiltólistát állított össze az orosz külügyminisztérium az Izvesztyija című orosz napilap szerint. A listán szereplő politikusok, tisztségviselők és közéleti személyiségek „oroszellenes nézetek” hangoztatása miatt nem léphetnek be Oroszországba. Az Izvesztyija szerint a lista nagyobbrészt EU-s politikusokból áll, de akad rajta hatvan amerikai és 13 kanadai is.


A jövőben nem léphet Oroszországba Caroline Atkison, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese, John McCain szenátor és Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke. Az új listán szereplő nevek egy része már egy korábbi, a mostanihoz hasonlóan válaszlépésnek szánt tiltólistán is szerepelt.

A listák nem nyilvánosak, így azt sem lehet tudni, hogy melyik korábbi magyar kormányfő nem utazhat Oroszországba. Az MTI ellenben idéz egy orosz elnöki hivatalhoz közeli forrást, aki azzal borzolja a kedélyeket, hogy tovább is bővülhet a tiltólista, ha Oroszországgal szemben újabb szankciókat hoznak.

Az adok-kapok az EU és az Egyesült Államok által a Krím félsziget megszállására válaszul meghozott büntetőintézkedésekkel indult. Akkor orosz és oroszbarát krími politikusokat, állami tisztségviselőket és a Kremlhez közeli üzletembereket és cégvezetőket sújtottak beutazási tilalommal és vagyonuk zárolásával.