Egy kommunista államfő védte meg a globalizációt a kapitalisták között

Fotó: MTI/EPA / FILIP SINGER

-

Kína szerint a protekcionizmus káros, és a kereskedelmi háborúban senki sem nyerne.


A globalizáció, a protekcionizmus és a Brexit által teremtett új gazdasági és geopolitikai kihívás voltak a fő témák davosi Világgazdasági Fórum első napján. A kétnapos tanácskozáson először vett részt kínai államfő. Hszi Csin-Pin a fórum megnyitó beszédében a világ vezető exportőr hatalmának a képviseletében a globalizáció mellett foglalt állást. „Sokak szemében


a globalizáció Pandóra szelencéje

– mondta. Ám szerinte a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős, hanem a nemzetközi pénzügyi válságokat kiváltó profithajhászás.

Hszi Csin-Pin óvott a protekcionista szemlélettől, mert szerinte egy kereskedelmi háborúból senki nem kerülne ki győztesen.


Az emberek nem nyernek azon, ha a tőke és a termékek áramlását kordába szorítják.

Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút. A kínai államfő szerint a feltörekvő országoknak nagyobb beleszólást kellene adni a nemzetközi szervezetek döntéseibe, és minden államot felszólított arra, hogy írja alá a párizsi klímaegyezményt.


Trumpék segítséget ígérnek

Theresa May brit miniszterelnök kijelentése, hogy az Egyesült Királyság nem marad az EU egységes piacának tagja, a davosi fórumon is feltűnést keltett. Anthony Scaramucci, Donald Trump vezető tanácsadója szerint Nagy Britannia és az Egyesült Államok a „hagyományos politikai menetrendnél jóval gyorsabban” köthet majd új kereskedelmi megállapodást. Amikor Nagy-Britannia várhatóan 2019 tavaszán kilép az EU-ból, már kész is lehet a kétoldalú kereskedelmi szerződés – mondta Scaramucci.

Joseph Stiglitzet, a Columbia Egyetem közgazdasági Nobel-díjas professzorát viszont meglepte a brit kormány döntése, mert szerinte bölcsebb lenne tompítani a kilépés következményeit.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke viszont egy Twitter-üzenetben „realisztikusnak” nevezte a brit kormány kedden bemutatott Brexit-tárgyalási célkitűzését.