Egy kivétellel azonosították a hűtőkocsiban megfulladt menekülteket

Fotó: AFP / DIETER NAGL

-

Egy kivétellel azonosították az áldozatokat, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén – közölte a burgenlandi rendőrség csütörtökön.


A 71 menekült közül 29-en Irakból érkeztek, de az áldozatok között van 21 afganisztáni, 15 szíriai és öt iráni menedékkérő is. A menekültek között utazott két afganisztáni család is, egy házaspár három gyerekkel és azok unokatestvére, valamint egy háromfős család is együtt volt a nagy furgonban. A rendőrség tájékoztatása szerint több másik menekült is egy családhoz tartozott.


A legtöbb halottat már hazaszállították, öt holttest még a bécsi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Intézetében van, tizenöt áldozatot Ausztriában temettek el.

Az orvosszakértői vizsgálat hivatalos szakvéleménye alapján a menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A műszaki körülményeket vizsgáló szakértői vélemény szerint a hűtőkocsi légmentesen záródott, a belső térbe nem jutott be friss levegő. A boncolási jegyzőkönyv megállapította, hogy egyetlen menekültnek sem volt esélye a túlélésre, hiszen a hűtőkocsiban csupán fél órára elegendő levegő volt.

Johann Fuchsnak, az eisenstadti ügyészség illetékesének közlése szerint ezzel az ausztriai nyomozati szakasz lezárult, azonban az elkövető csoporttal kapcsolatos háttér-információk gyűjtése továbbra is zajlik majd. A magyarországi Legfőbb Ügyészség november 4-i közlése szerint a magyar hatóságok átveszik Ausztriától a tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

Az A4-es autópályán Parndorf közelében, augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar–szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.