Egy kisfiú SMS-e mentette meg a migránsokat a fulladástól

Fotó: NurPhoto / Salvador Banyo

-

A mobiltelefonról eddig is tudtuk, hogy fontos eszköz a migrációban. Angliában viszont 15 ember életét mentette meg, hogy egy hétéves fiú tudott egy telefonszámot, és ha törve is, tudott írni angolul.


A csodával határos módon menekült meg tizenöt afganisztáni migráns a fulladástól a közép-angliai Leicestershire-ben – írja a Guardian. Az afgánok, köztük egy hétéves gyerek, Ahmed egy teherautó rakterében jutottak Franciaországból Angliába, de elkezdett elfogyni a levegőjük. Ahmed ekkor küldött SMS-t Liz Cleggnek, aki korábban menekülteket segítő önkéntesként dolgozott a franciaországi Calais-ban. Az igencsak tört angolsággal írt üzenet így nézett ki eredetiben:


I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla.

Ez így nézne ki valódi angol nyelven: "I need help. The driver won't stop the car. No oxygen in the car. No signal. I'm in a container. I am not joking. I swear to God." Magyarul pedig azt jelenti: „Segítségre van szükségem. A söfőr nem állítja meg a kocsit. Nincs oxigén. Nincs jel. Egy konténerben vagyok. Nem viccelek. Istenre esküszöm!”

Clegg épp ekkor New Yorkban volt egy konferencián, ezért felhívta a Londonban lévő ismerősét, Tanya Freedmant, aki értesítette a rendőrséget. Ekkor még mindig csak annyit tudtak, hogy a fiú valahol Angliában van egy teherautóban, de a telefonszám alapján be tudták mérni a mobiltelefont. A Leicestershire-i rendőrök egy autópálya-pihenőnél találták meg a kamiont, és szabadították ki a raktérből a migránsokat.

A rendőrség közlése szerint 14 embert őrizetbe vettek illegális határátlépésért, egyet pedig azért, mert segítette őket. A kisfiút védőőrizetbe helyezték.