Egy kis német falu lehet a migránsválság jelképe

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Egy 102 lelkes kelet-német faluba 1000 menedékkérőt telepítene a német kormány. Az ötleten Angela Merkel támogatói kiakadtak, a neonácik viszont jó politikai lehetőséget látnak a helyzetben. Úgy vélik, végre lerombolhatják a toleranciára épülő világképet, amely a második világháború után alakult ki Németországban.


Egy kelet-német kis falu példáján keresztül mutatja be a New York Times, hogy milyen indulatok feszülnek egymásnak a migránshelyzet miatt Németországban.

Sumte egy kis falu, vörös téglás parasztházakkal Alsó-Szászországban. Október elején a kormány arról tájékoztatta a település polgármesterét, hogy a 102 lakosú faluba 1000 menedékkérőt telepítenek be. A polgármester először egy átverésnek hitte az ötletet, mivel a falu lakossága így a tízszeresére nőne. Később kiderült, szó sincs átverésről.

A német kormány a 16 tartomány között kvóták alapján osztotta szét a menedékkérőket. Kezdetben tornatermekben, katonai bázisokon, régi iskolákban helyezték el az embereket, ezek a helyek azonban megteltek. A hatóságok ezt követően kutatták fel az olyan üres épületeket, mint a Sumtéban található 23 irodaház.

A menedékkérők elhelyezése Németország-szerte, így Sumtében is próbára teszi a helyeik türelmét. Az Angela Merkel német kancellár vezette konzervatívokat is megosztotta a migránskrízis, a szélsőséges pártok pedig megpróbálják kihasználni a feszült helyzetet.

Jó lehetőséget lát a menekülthelyzetben Sumte egyik helyi képviselője, Holger Niemann is. “Ez nagyon rossz az embereknek, de politikailag annál előnyösebb nekem” - mondta a 32 éves neonáci férfi.

Szerinte a menekültek „elpusztítják a német genetikai örökséget”, a helyiekhez képet számbeli fölénybe kerülnek. Niemann szerint az ebből adódó konfliktusok segítenek lerombolni azt a toleranciára épülő politikai konszenzust, amely a második világháború után alakult ki Németországban.

Reinhold Schlemmer, aki a kommunista rendszer összeomlása előtt a falu polgármestere volt, arról beszélt, hogy Niemannhoz hasonló náci emberek a kommunizmus idején börtönben végezték volna. A feszültséget tovább növelte, hogy az egyik közelben fekvő, kisebb menekülttábort fel is gyújtották.

Egy helybeli férfi, Dirk Hammer arról beszélt, eleinte szimpatizált a menekültekkel, de aggasztja a faluba érkező emberek nagy száma. Hammer a Facebook-posztjában arról írt, hogy régóta támogatója a Merkel vezette CDU-nak, de most elárulva érzi magát. A férfi azonban visszafogja magát, nem akarja, hogy a szélsőségesek még jobban kihasználják a helyzetet.

A menedékkérők elhelyezését az sem könnyíti meg, hogy faluban nincs iskola, rendőrség és élelmiszerbolt. A polgármester megpróbált harcolni a kormányzat terv ellen, de a kormányzati tisztviselők világossá tették, hogy nincs más választása.

A jelenlegi tervek szerint a menedékkérők addig maradnának a faluban, amíg fel nem dolgozzák a menekültkérelmüket. Azok helyére, akiknek a kérelmét elutasítják, új emberek érkeznének.