Egy kihaltnak hitt papagájfaj élő példányára bukkantak

Forrás: Western Australian Museum

-

Utoljára száz évvel ezelőtt, 1912-ben láttak éjjeli papagájt Ausztráliában, ezért azt hitték, hogy a száraz éghajlaton élő madár immáron a kihalt fajok sorát gyarapítja. Erre most a queenslandi sivatagban az éjjeli papagáj egy élő és viruló példányára bukkantak.


A meggyőződést, hogy a faj kihalt, az is erősítette, hogy 1990-ben és 2006-ban is csak egy-egy elpusztult állatot találtak – írja a Sky News.


A kutatók akkor kezdtek reménykedni, hogy mégsem pusztult ki a faj, amikor 2013-ban John Young fotográfus rögzített egy néhány másodperces videofelvételt az éjjeli papagájra nagyon hasonlító állatról. Később, Steve Murphy ornitológus erősítette meg a faj létezését. Azt, hogy a magányosan élő, éjszaka aktív állat tulajdonképpen az ornitológusok Szent Grálja, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Murphy kifejezetten az éjjeli papagáj szakértője, noha egészen mostanáig még ő sem látott az életében soha, egyetlen élő példányt sem.

Később bebizonyosodott, hogy valóban nem halt ki a talajlakó madár, a most megtalált példányt Pedrónak nevezték el.


A faj egyébként annyira veszélyeztetett, hogy az ornitológusok a biztonság kedvéért nem árulták el a madár pontos lelőhelyét az 56 ezer hektáros sivatagi területen belül. Az ausztrál szakemberek most azt fontolgatják, hogy az egész területet megveszik, nehogy idegen kezek közé kerüljön az állat.