Egy kicsit nem figyeltünk és megnőtt az iPad

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Ha mindig egy nagyobb, erősebb, nagy felbontású iPad-re vágyott, amin kedvére rajzolhat gyönyörű kalligráfiákat, ez az ön estéje. Keresse meg a pezsgőt a hűtőben.


Az Apple rendes szeptemberi termékbejelentésén, amit a cég követői csak misének becéznek, idén az iPad Pro nevű 12.9 hüvelykes képátlójú, 2732*2048 pixeles felbontású óriástabletje volt a legnagyobb dobás.

A táblagép nem csak nagyobb lett, hanem erősebb is. Az új chipet A9X-nek hívják, és ha hiszünk Tim Cook Apple-vezérnek, akkor asztali gépekhez mérhető teljesítményt és konzolokhoz mérhető grafikai teljesítményt hoz a Surface Pro. Ha nem hiszünk, akkor kénytelenek leszünk megvárni a készülék novemberi piacra dobását követő első teszteket. Ekkor dől el az is, hogy az ígért tíz órás akkus üzemidő pontosan mennyire jön ki.


Az iPad Pro nagyjából akkora mint egy spirálfüzet, de jóval többet tud


Toll és billentyűzet is vehető hozzá

Az iPad Pro érdekessége, hogy az Apple kíméletlenül lekoppintotta a Microsoft által a Surface táblagéphez kifejlesztett szövetborítóba épített billentyűzetét. Ez ugyan nem jár a géppel, 169 dollárt kell érte fizetni, de aki munkára akarja használni az óriástabletjét, az minden bizonnyal meg fogja fontolni a vásárlást. A keveset író felhasználók pedig annak örülhetnek, hogy a képernyőre kifér egy teljes méretű virtuális billentyűzet.A másik új iPadhez tervezett kiegészítő az Apple Pencil nevű toll, amellyel akár egy pixel pontossággal is lehet grafikát rajzolni. A toll nem újdonság, a Kickstarteren nagyjából két tucatnyi tablethez tervezett tollat találnak, ha rákeresnek. A fenti videón látható finomságokat viszont nem feltétlenül tudják. Az internetezők persze már előkeresték azt az iPhone bemutatót, amelyen Steve Jobs arról beszélt, hogy senki nem akar tollat használni a telefonjával. De nézzenek meg egy grafikust, miközben az Apple Pencil videót nézi. Elemi vágyat fognak látni a szemében.


A Penciltől még nekem is rajzolgatni támadt kedvem


A Microsoft akár cidrizhetne is, az iPad Pro nagyon úgy néz ki, mintha a Surface összes jó funkcióját beleépítették volna egy Apple táblagépbe. Ehelyett bemutatták, hogy az iPad Pro-val és az Apple Pencillel hogyan lehet használni a cég táblagépes irodai csomagját. Az Adobe pedig bejelentett egy táblagépre szánt, retusálásra kihegyezett Photoshop alkalmazást.


Az iPad Pro nagyon barátian van árazva Amerikában


És az iPhone?

Természetesen megérkezett az iPhone 6S és 6S Plus telefon is. Az Apple új érzékelő technológiát épített a kijelző mögé. Az eddigi is több érintési pontot tudott kezelni, ez tette lehetővé, hogy többujjas gesztusokat használjunk a telefonon. Az új - 3D Touchnak nevezett - technológia lehetővé teszi, hogy a kijelző nyomásérzékeny legyen. Az Apple egyelőre csak gesztusokkal, a kijelző megnyomásával előhívható gyorsmenükkel, illetve egy mocorgó fotók készítésére szolgáló funkcióval mutatta be a technológiát. Érdekes lesz viszont, hogy a zenei alkalmazások programozói mit tudnak kezdeni egy nyomásérzékeny kijelzővel. Zongorázott már iPhone-on?


Apple ipad pro iphone 6s pencil

Rosegold az új szín hivatalos neve - iPadből is lesz ilyen


Az iPhone hagyományosan a legjobb fényképezőgéppel felszerelt mobil. (Illetve ezt a Galaxy S6 tulajdonosok vitatják, de csak ők.) Az új készülékbe egy még nagyobb felbontású 12 megapixeles kamera került. Új funkció az is, hogy az előlapi kameránál is megoldotta az Apple, hogy a háttérfényt kiegyenlítő, "színes" vaku javítsa a képek minőségét: a kijelzőt villantják meg a fotózás pillanatában. Az ilyen ötleteket nagyon könnyű szeretni.

Magyarország az első hullámban nem kap az iPhone 6S és 6S Plus-ból, az év végéig viszont a világ 130 országában kapható lesz a mobil. Ebbe jellemzően mi is bele szoktunk már tartozni.


Apple ipad pro iphone 6s pencil

A Hermés partnerség újabb lépés a luxus világa felé


És az apró

Az Apple eseményen sok szó esett az új Apple TV-ről, sőt Tim Cook azt is megosztotta a közönséggel, hogy a jövő tévéjére appokat lehet telepíteni. Ennek egyelőre azokon a piacokon van jelentősége, ahol a Hulu, a Netflix vagy az iPlayer streaming szolgáltatások elérhetők. Magának a terméknek is csak akkor van értelme, ha a felhasználó szabadon válogathat a különféle tartalomszolgáltatók közül. Ahol a legjobb kínálatot a torrentoldalak nyújtják, ott az Apple TV értelmezhetetlen. Pedig vicces lenne a Sirivel irányítani a tévét. Különösen ha a Siri beszélne magyarul.


Az esemény kezdetén voltak Apple Watch bejelentések is, de néhány új óraszíjon - köztük egyet a Hermés luxus divatház tervezett - és pár appon túl valójában nem hangzott el lényegi információ. Az este egyértelműen az iPad Proról szólt.