Egy katasztrófavédelmi vezető megtiltotta a posztolást a tűzoltóknak

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter

-

A Lánglovagok Egyesület az alapvető jogok biztosához fordult, miután tudomására jutott, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kirendeltségvezetője korlátozta a hivatásos tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát – vette észre a Nol.hu a langlovagok.hu oldalán írt közleményt.


A kirendeltségvezető ugyanis május elsejétől a következő dolgokat tiltotta meg:

  • az M10-es katasztrófavédelmi egyenruhában a hazajárás és a munkába történő beérkezés,
  • valamint a langlovagok.hu-ra történő posztolás.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál internetes sajtótermékként regisztrált Lánglovagok.hu tűzoltóportálon a cikkekhez olvasói hozzászólás nem lehetséges, így az utasítást adó vezető feltehetőleg a Lánglovagok Egyesület által üzemeltetett forum.langlovagok.hu oldalra, vagy a Lánglovagok.hu Facebook oldalára gondolt – írja a Nol.hu.


A Lánglovagok Egyesület a tiltás miatt arra kéri az ombudsmant, vizsgálja meg, hogy az országos katasztrófavédelmi főigazgató, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók vagy bármely katasztrófavédelmi vezető mikor és milyen tartalommal élt olyan intézkedéssel, utasítással, paranccsal - akár írásban, akár szóban - amely arra irányult, hogy a hivatásos tűzoltók valamely internetes fórumon, közösségi oldalon hozzászólást egyáltalán ne írjanak.


Az egyesület kiemeli, hogy az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, és sem a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló, sem a polgári védelmi szervezetek Szolgálati Szabályzatáról szóló rendelet nem ad felhatalmazást a katasztrófavédelem vezetőinek a véleménynyilvánítási szabadság generális tiltására, vagy egyes internetes oldalakon, fórumokon való hozzászólás tiltására. A szolgálati törvény szerint a véleménynyilvánítás elfojtása joggal való visszaélésnek minősül.


A tűzoltó portál megkeresésére a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy az ügyet az igazgató ismeri, és a szükséges intézkedéseket megtette.

Az, hogy ez az intézkedés a tiltás feloldása, fegyelmi vizsgálat indítása, vagy esetleg a többi kirendeltségen is a korlátozás bevezetése, a válaszból nem derül ki.