Egy kanadai tanulmány szerint előítélettel kezelték a magyar romákat

-

A Kanadába menedékkérelemmel érkezett magyar romák „méltánytalan elbánásban" részesültek jogászok, politikusok és állami tisztségviselők részéről és a kanadai menekültügyi rendszer „intézményes előítélettel" kezelte őket, állítja két menekültjogi szakértő által összeállított jelentés.


A Nincs menedék: magyar roma menedékkérők Kanadában című tanulmányt csütörtökön hozták nyilvánosságra. 11 333 magyar menedékkérő 2008 és 2012 közötti ügyét tanulmányozták. A menedékkérők 85,4 százaléka roma volt, az ügyeknek pedig csak 18,1 százaléka, összesen 660 járt eredménnyel. Más országok esetében viszont ugyanez az arány 47,2 százalék volt

Összesen 54 290 ügyben, melyeknek 8.3 százaléka származott magyaroktól, döntöttek pozitívan a kanadai hatóságok. A tanulmány szerint a magyar folyamodványok több mint felét elhanyagolták vagy visszavonták a benyújtóik.

A jelentés egyik szerzője, Sean Rehaag professzor a CBC kanadai televíziónak elmondta, hogy miközben nemzetközi szervezetek a magyar romák elleni támadások növekvő számát dokumentálták, a kanadai kormány képviselői "színlelt" menedékkérőknek és piti tolvajoknak állították be őket, akik csak azért mentek Kanadába, hogy részesüljenek a kanadai jóléti rendszer áldásaiból.
A professzor arra is rámutatott, hogy több olyan ügyvéd, aki több száz roma menedékkérő ügyében járt el, és ezért fizetséget kapott a Legal Aid közpénzből finanszírozott non-profit jogsegély-szervezettől, nem képviselte szakszerűen a klienseit, nem készítette fel őket megfelelően, nem végezte el a papírmunkát, és arra is volt példa, hogy a jogi képviselő nem jelent meg a meghallgatáson. Viktor Hohots ügyvéd például 504 ügyet vállalt el, amelyből mindössze hatban ítélték meg a menekültstátust. Ellene és több társa ellen fegyelmi eljárást indított a Felső-kanadai Jogi Társaság.