Egy kalóz csontvázán játszottak a gyanútlan skót iskolás gyerekek

Fotó: Flickr / emberfly

-

Egy 16. században élt kalóz csontvázát tárhatták fel egy edinburghi általános iskola udvarán. A szakértők szerint a férfit annak idején kivégezhették, és közszemlére tett holttestével rettenthették el a többi tengeri rablót.


Az emberi maradványokat az intézmény kibővítési munkálatai során fedezték fel. A csontok mellett 4000 éves edénytöredékeket találtak, így a kutatók először azt hitték, hogy a férfi a bronzkorban élt. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csontok 600 évesek, ami felvetette a kérdést, hogy a testet miért nem a környéken lévő három, 16. századi sírokat is őrző temető valamelyikében hantolták el.

A testre guggoló pozícióban találtak, azaz feltehetően megölték és bedobták egy gödörbe. Egy törvényszegő lehetett, akit meggyilkoltak a bűneiért. A maradványokból hiányoztak az apró kéz- és lábcsontok, ami azt jelezheti, hogy a testet jó ideig fellógatva tartották, mielőtt eltemették.

A Live Science tudományos hírportál szerint 1550-ben akasztófát állítottak fel New Havenben a nyilvános kivégzésekhez, de Skóciában és Angliában gyakoriak voltak a bitófák akkoriban, és nem csupán kivégzésekhez használták őket, hanem arra is, hogy elrettentés céljából közszemlére tegyék a bűnözők holttestét. És mivel az akasztófa közel volt a New Haven-i kikötőhöz, bárki is lógott annak idején a kötélen, valószínűleg a tengerhez kötődő bűncselekmények száradtak a lelkén.

Az, hogy a férfit ilyen hanyagul temették el, annak a jele lehet, hogy nem volt családja, vagy olyasvalakije, aki gondoskodott volna a teteméről.