Egy jobbikos képviselő orosz felkérésre figyelte a krími referendumot

Kovács Béla azt mondta: minden, amit látott megfelel a nemzetközi sztenderdeknek.


A jobbikos Kovács Béla EP-képviselő Oroszország meghívására Krímben a referendum tisztaságára ügyelt – írta meg az EUrológus. A politikus azt mondta: minden, amit látott megfelel a nemzetközi sztenderdeknek. A vasárnapi népszavazáson hivatalos adatok szerint a részvevők 96,77 százaléka támogatta a Krím félsziget csatlakozását Oroszországhoz. Kovács már korábban is hangot adott orosz-barát véleményének Ukrajna kapcsán. Az EU-ukrán társulási megállapodásról azt írta: „Szegény ukránok, ha sejtenék, hogy mibe készülnek belelépni, és milyen gyarmatosítás vár rájuk, nem fagyoskodnának a téren. Az indítvány összességében meg egy nagy nemet érdemel.”   Kárpátalján lepecsételték az irodáját   A karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál azt írta vannak arra utaló jelek, hogy Beregszászon provokációra készül, ezért objektív szükségszerűségként vetődik fel, hogy a város lakóinak a nyugalma érdekében be kell zárni Kovács Béla irodáját, őt magát pedig nemkívánatos személlyé kell nyilvánítani Ukrajnában. A hírportál beregszászi tudósítója úgy véli, a székely zászlóval fellobogózott EP-képviselői iroda magára vonhatja különböző országok titkosszolgálatainak figyelmét, amelyek azt provokációkra használhatják fel. Ezért hétfőn egy kezdeményező csoport jelképesen lepecsételte Kovács Béla beregszászi irodáját mint a „szeparatizmus potenciális darázsfészkét” – olvasható a hírportálon, amely reményét fejezi ki, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU nem fogja közönnyel figyelni az iroda körüli fejleményeket. Vasárnap a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt beregszászi önkormányzati képviselői bejelentették, hogy beadvánnyal fordulnak az SZBU és az Európai Parlament vezetéséhez, valamint Magyarország külügyminisztériumához, hogy vizsgálják meg, törvényesen működik-e Kovács Béla európai parlamenti képviselő ügyfélfogadó irodája Beregszász központjában.


A Jobbik és az oroszok

Már nem egyszer felmerült, hogy a Jobbik jó kapcsolatot ápol az oroszokkal, bizonyos pletykák szerint pénzt is kaptak Oroszországból, Richard Field szerint Iránból is. Ám 2009 augusztusában Vona Gábor a Barikádnak adott interjújában tagadta ezen vádakat, de elismerte: „vád nyilván abból fakad, hogy nem rejtem véka alá a véleményemet az oroszokkal kapcsolatban”. Azonban a Political Capital nem tudta kimutatni, hogy valóban orosz pénzek folytak volna be a Jobbikba – így az csak városi legenda szintjén maradt. Ugyanakkor a téma újra és újra felmerül. 2013 októberében Staudt Gábort, a Jobbik országgyűlési képviselőjét szembesítették ezzel a HírTV-ben (05:10-től). Staudt „teljesen falsnak” nevezte a feltételezést, hogy oroszok pénzelnék a Jobbikot. „Fillérre megvan”, hogy ki, mennyit adományozott a Jobbiknak – mondta az országgyűlési képviselő.

A Heti Válasz szerint a Jobbik jó orosz kapcsolataiért Kovács Béla, jelenlegi EP-képviselő – korábbi pártpénztárnok – a felelős. Ő volt az, aki megszervezte Vona Gábor 2008-as útját, amelynek nyomán felröppentek az orosz finanszírozásról szóló pletykák. Itt ugyanis Gazprom-hivatalnokoknak tartott előadást a Jobbik pártelnöke, de a jelenlegi orosz kormánypárt is képviseltette magát. Kovács Béla 1986-ban szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát Moszkvában, az elit diplomataképzőnek számító Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO). A Heti Válasz szerint felmerül a kérdés, hogy Kovács kapcsolatban állhatott-e ekkor a szovjet és magyar titkosszolgálatokkal, ráadásul a politikus felesége osztrák állampolgár. Kovács Béla 2013 decembere óta az európai szélsőjobboldali pártokat tömörítő – Jobbik-kongresszuson alapított – Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége nevű szervezet elnöki tisztségét is betölti. A Jobbik Sajtóosztálya a külföldi pártfinanszírozás kapcsán is reagált megkeresésünkre: azt írták, hogy „a Jobbik már kétszer nyújtotta be az Országgyűlésnek az arról szóló javaslatát, hogy a külföldi támogatásokat hozzák nyilvánosságra nem csak a pártok, hanem a társadalmi szervezetek is, illetve a külföldről pénzelt pártok ne indulhassanak a magyarországi választásokon”. Ám ezt a „Negyedik Köztársaság elvbarátai, jelesül a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt, vidám egyetértésben” szavazta le – mindkétszer. „Azt javasolnánk, hogy először az ő házuk táján kellene körbenézniük. A Jobbik már több alkalommal is nyilatkozott arról, hogy külföldi jogi személyektől nem kap támogatást, természetes személyektől is csak kis összegűeket, ezek jellemzően külhoni magyar testvéreinktől származnak” – írta a párt sajtóosztálya.