„Egy jó ötletért érdemes küzdeni, főleg egy jó csapattal” (X)

-

Valakinek támad egy ötlete, összeáll néhány diáktársával és csinálnak egy közösségi oldalt – ez nem egy amerikai film forgatókönyve, hanem hazai sikertörténet. A Miutcánk.hu első születésnapi rendezvényén beszélgettünk az alapítókkal, Szabó Dáviddal, Bakó Zsolttal és Janotyik Évivel, akik mindhárman a Budapesti Metropolitan Főiskola egykori diákjai.


Honnan jött az ötlet és miként valósítottátok meg?

Dávid: A keresztanyám és a nagyszüleim a szomszédunkban laknak, sokat jártunk át hozzájuk apró dolgokért. Elgondolkodtam azon, hogy ha ők nem lennének, akkor hogyan oldanánk meg ezeket, hiszen az emberek már nem ismerik a környékükön élőket. Miután megszületett a koncepció, elmondtam pár ismerősömnek, köztük Zsoltnak is.

Zsolt: Láttam fantáziát Dávid ötletében, és érdekelt, milyen lehet startup vállalkozónak lenni. Neveztünk a Lenovo Motivátor Nagydíjra, amit meg is nyertünk, így kaptunk némi tőkét és laptopokat az induláshoz. Ebből húztuk ki az első egy évet, majd találtunk egy angyal befektetőt.


Fotó: Benkő-Molnár Fanni


Van-e már hosszú távú üzleti modell?

Dávid: A helyi éttermeknek, üzleteknek fogunk marketingeszközt biztosítani, amellyel célzottan érhetik el a környékükön élőket. Egy piacteret is bevezetnénk, ahol adni-venni vagy bérelni lehet dolgokat. Házszám pontosságra tudunk célozni, valamint korra, nemre és érdeklődési körre.


Mit tanultatok a Budapesti Metropolitan Főiskolán, és hogyan tudtátok hasznosítani?

Évi: A Turizmus-vendéglátás szakon belül Hivatásturizmus szakirányra jártam, ahol sok rendezvényes órám volt, ezeket tudtam kamatoztatni például a Miutcánk Piknikek szervezésében. A HÖK-ben ismerkedtem meg a csapattal, azóta erősítem a social, marketing és rendezvény frontot. Most Vezetés és szervezés mesterszakra járok.

Zsolt: Én 2012-ben szereztem abszolutóriumot Gazdálkodás és menedzsment szakon, de akkor úgy éreztem, hogy mindent megkaptam a főiskolától, amire szükségem volt, így a diploma már nem motivált. A legfontosabbat megtanultam: ha valamit akarok, azt el tudom érni.

Dávid: Nekem közösségi élet terén adta a legtöbbet a főiskola. Egészségturizmus szakirányra jártam, sok szakmai szervezetnek lettem tagja és erős kapcsolati hálót építettem ki, nem is beszélve a rengeteg élményről, amit szereztem. Azt vallottam, hogy inkább legyen kettes a diplomám, de legyek ott minden buliban.


Fotó: Benkő-Molnár Fanni


Kik támogattak benneteket a projektben?

Évi: Vass László rektor úr sokat segített, az oktatók közül pedig Papp-Váry Árpád adott erős marketingszemléletet. A tanárok mellett persze a főiskolás közösség is támogatott minket. Sok olyan emberrel dolgozunk együtt, akit ott ismertünk meg: például a moderátorunk, a grafikusunk és a fotósunk is volt hallgató.

Hogyan látjátok az elmúlt egy évet?

Dávid: Tavaly augusztusban jöttünk ki az oldallal, és azonnal felkapott minket a média, hiszen társadalmilag érzékeny témával foglalkozunk. Kipróbáltuk, hogy mi működik és mi nem, több ezer visszajelzés alapján fejlesztettük az oldalt. Eközben nagyon sokat fejlődtünk szakmailag és személyiségben is. Még a technikai fennakadásokért is hálásak vagyunk utólag, hiszen ezek mutatták meg, hogy min kell még javítani.


Mi a tervetek a második évre?

Dávid: Szeretnénk mobil applikációt fejleszteni, és elérni, hogy több Miutcánk piknik és más közösségi megmozdulás is legyen, és azokat már ne mi szervezzük, hanem a felhasználók.

Miért választottátok ezt az életformát, szemben például a multis karrierrel?

Zsolt: Ez egy gyorsítósáv, ahol az ember 1-2 év alatt annyit tapasztal, mint egy multinál 5 év alatt. Nem egy szerepköre van, hanem huszonegy, és mindegyikben helyt kell állni. Másoknak is azt tudom mondani, hogy ha adott egy jó ötlet és hozzá a megfelelő csapat, akkor azért érdemes küzdeni.