Egy jelölés miatt kaptak hajba: tovább bomlik a színházi szakma

Fotó: MTI/MTVA / Simó Endre

-

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból, mert Csáki Judit jelölését nem fogadták el a POSZT-ra.


„Nem értünk egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Kritikus Céh delegáltját, és nem értünk egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette” – írta a szinhaz.hu-nak eljuttatott közleményében az Örkény István Színház.

Mint ismert, miután kiderült, hogy Csáki Judit kritikus jelölését nem fogadta el a Teátrumi Társaság, a Kritikus Céh bejelentette, hogy bojkottálni fogja az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT).


Az Örkény társulata (ki)lépett


Az Örkény színház társulata azt írta, „különösen szíven üt bennünket, hogy világossá vált, a háttérben a személyekről szóló alkudozás, a szakmai szervezetek ajánlásainak negligálása évek óta bevett gyakorlat, és ezt mindkét Társaság természetesnek tartja”.

Tiltakozásul az Örkény István Színház ezért kilép a Magyar Színházi Társaságból, a POSZT-on ugyanakkor bemutatják mindkét nevezett alkotásukat, Mohácsi János rendezését, E föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet, de a versenyben nem vesznek részt.