Egy ivás közben is űzhető sportág

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Szerintük ez a világ egyik legjobb sportága. És amikor majd az olimpiai programba is bekerül, és mi rendezzük az olimpiát is, nem kell hozzá felhúznunk stadiont, az egészet lenyomhatjuk egy sarki kocsmában.


A legenda szerint, pár száz évvel ezelőtt egy íjász megelégelte, hogy a téli hidegben kell gyakorolnia, ezért véget vetve a didergésnek, bevitte céltábláját a helyi kocsmába. Nyilait rövidre vágta, a fatörzs-szeletből készült kerek táblát felakasztotta a falra, majd kézzel kezdett el dobálni az évgyűrűkkel és repedésekkel határolt „szektorokba”. Egy másik íjásznak is megtetszett a játék, ezért odaállt, és megpróbálta legyőzni az ötletgazdát. Valahogy így született meg a darts, amelyet mára csak Nagy-Britanniában több mint 4,5 millióan űznek versenyszerűen, és amely a lelkes amatőröknek köszönhetően ma már a világ egyik legnépszerűbb kocsmasportja.

Miért a darts?

Amikor bemész a kedvenc kocsmádba, és azt látod hogy nincs szabad hely, két dolgot tehetsz. Vagy kifordulsz, és keresel egy másik kricsmit, vagy meghúzod magad valahol, amíg felszabadul egy asztal. Ilyen esetben a legtöbb ember – helytelenül – a bárpultot választja, de az első fülébe ordított rendelésnél és/vagy ölébe öntött sörnél rájön, hogy jobb lett volna, ha valahol máshol várakozik. Ekkor jönnek jól az olyan kocsmasportok, mint például a darts. Talán profánul hangzik, de mivel minket kevéssé érintett meg a brit kultúrkör, itthon a legtöbben az ilyen véletleneknek köszönhetően ismerkednek meg a sportággal. Nem csak a lelkes amatőrök történetei, de a hazai darts-élet nagy öregjeinek beszámolói közül is jó néhány úgy kezdődik, hogy: „Nem volt hova leülni.”, „Foglalt volt a biliárdasztal.”, vagy hogy „Ketten nem lehet jól csocsózni.” Aztán egyszerűen beszippantotta őket a játék.

-


Mert a darts ilyen „sunyi” sport. Minél többet játszol, érezhetően annál jobban megy. Mivel ügyességet, koordinációt és koncentrációt igényel, tényleg úgy érzed, hogy valami hasznossal töltötted az egyébként csak ivásra szánt estédet. Jobb esetben csak egy ötvenesbe kerül egy játék, ami pont az az összeg, amit még ráköltenél egy ilyen kis szórakozásra, anélkül, hogy az este végén észrevennéd, hogy legalább 1500 forintot eldobáltatok a haverokkal. Mert a dartsot játszhatod egyedül, de akár hét barátoddal is, nem igényel semmiféle speciális felszerelést (persze csak amíg nem csúszol annyira bele, hogy elkezdesz komolyabban foglalkozni vele). Nem számít, hogy férfi vagy, nő vagy gyerek, aki el tud dobni a tábláig, az élvezni fogja a játékot, ha pedig félted a saját, vagy társaid testi épségét, mert az iskolában is csak az ablakokat tudtad bedobni kosarazás közben, akkor játszhatod műanyag hegyekkel úgynevezett „soft” gépeken is, a fém nyilak és a préselt céltábla helyett. Előbbi ráadásul érzékeli és számolja is a dobásaidat, így attól sem kell félned, hogy az alkohol és az egyébként is porosodó matektudás halálos kombinációja vágja tönkre a játékélményt. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a közismert táblára több mint 40 féle játékmód létezik, amelyek közül legalább 11-et az egész világon ismernek és játszanak, akkor megérthetjük, egy idő után miért fordul meg a világ a kedvenc kocsmánkban olyanformán, hogy az asztaloknál már csak elvétve ülnek, miközben a élet-halál harc folyik a sarokba beállított, kissé viseletes dartstábláért.

-


Mint írtuk, több mint negyven féle játék létezik a különböző nemzetek, klubok, sőt baráti társágok által kitalált egyéni szabályrendszerek mellett, és mivel ezeknek az interneten könnyen utána lehet nézni, most nem is zongorázzuk végig az összeset. Első nekifutásra elég csak a két legnépszerűbb játékmóddal megismerkedni afféle kedvcsinálóként, de még mielőtt erre rátérnénk, vegyünk át néhány általánosabb tudnivalót. Mindenekelőtt az olyan illemszabályokat, amelyek azért jöttek létre, hogy sportszerű keretek között lehessen szórakozni, akkor is, ha csak barátilag állunk neki dobálni. Nem kell megijedni, nincs belőle sok, sőt, gyakorlatilag két pontban össze lehet foglalni az egészet: 1. Pacsi vagy kézfogás minden meccs előtt és után. 2. A dobót nem illik zavarni. Ami az elsőt illeti: szép gesztus ilyenformán jó játékot kívánni az ellenfélnek, hiszen egy jól játszó ellenfelet legyőzni mindig sokkal értékesebb, mint a másik gyenge formája miatt nyerni. A zavarás elkerülésének legjobb módja pedig az, ha senki nem tartózkodik a dobó látóterében, vagyis a dobóvonal előtt. Ez biztonságtechnikailag is hasznos tanács, mert az ügyeleten végződő sztorikon pár évvel később ugyan mindig jót lehet röhögni, azért a műanyag hegyek is képesek nagyot ütni. Ha ezt az etikettet betartjuk, nem csak a haverjaink fognak velünk a következő alkalommal is odaállni a táblához, de egy igazolt játékosokat tömörítő klubból sem néznek majd ki minket. Ha ezeket megtanultuk, a többi dolog már adott. Kell néhány ötvenes, vagy rosszabb esetben százas. Aztán a három nyilunk alighanem megfelel majd annak az alapvető elvárásnak, hogy a hegyével előre felé el lehessen dobni, és a tábla beállításával is csak akkor kell nekünk szenvedni, ha már annyira megszerettük a dartsot, hogy otthonra is vettünk egy táblát. Persze, azt azért nem árt tudni, hogy a tábla átmérője 45,1 cm, a középpontja, vagyis a bulls eye pedig 173 centire van a földtől (ez a britek által átlagosnak tekintett 183 centiméteres férfiember szemmagassága). A tábla számozása 1896 óta változatlan, ne keressünk benne kivetnivalót, jól van így, ha a 20-as szektor van felül középen, alighanem jól tették fel a kocsmában is. Ha szerencsénk van, a dobás helyét sem kell megsaccolni, mert felragasztottak nekünk egy vonalat a táblától 237 centiméterre. Hogy miért pont ilyen távolságra? Mert az egyik népszerű londoni sörfőzdében pont ekkora volt az egymás mögé tett sörösrekeszek hossza. Igazi kocsmasport, na.

-


Most már csak a játékokkal kell megismerkedni. A két legnépszerűbb játékfajta a világon, és így hazánkban is, az 501 és a Cricket. Előbbinek a lényege, hogy 501 pontról minél hamarabb lemenjünk nullára. Nem hangzik nehéznek, főleg, hogy a táblán nem csak szimpla, de dupla (külső leválasztott körív) és tripla szektorok (belső leválasztott körív) is vannak, értelemszerűen a szektorhoz tartozó szám kétszeres vagy háromszoros értékével. Éppen ezért a klasszikus versenyszabályok szerint a profibbak „dupla kiszállóval” fejezik be a játékot, vagyis csak dupla szektorba dobott nyíllal lehet elérni a hőn állított nullát. Persze aki először áll oda táblához, annak érdemes szimpla szektorokkal befejeznie a játékot, úgyis eltart egy ideig. A profik általában 12-16 nyíllal azért végigmennek egy 501-es meneten, matematikából képzettebb olvasóink pedig már azt is megfejtették, hogy leghamarabb három kör után lehet „kiszállni”, vagyis 9 nyíllal. Ez minden dartsos nagy álma, de hogy jelezzük, milyen nehéz elérni: a britek által hivatalosnak elismert, televízióban közvetített versenyen dobott 9 nyilasból összesen 36-ot jegyeznek a világon. Ne ezt tűzzük tehát ki első célnak... A másik népszerű játékfajta a Cricket, amit a hossza miatt szeretnek a kocsmába járó emberek, hiszen ha nem vagyunk profik, egy 50-esért húsz körig is elmehet a játék. A szabályok is egyszerűek: a 15, 16, 17, 18, 19, 20 és Bull szektorokat kell háromszor eltalálni, hogy véget érjen a játék. Persze itt is bonyolíthatóak a szabályok büntetőpontokkal (Cut Throat Cricket), sorsolt szekrtorokkal és egyéb nyalánkságokkal, de kezdésnek az alapjáték is tökéletes szórakozás, főleg, ha rájövünk, hogy a feladat mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek első olvasásra tűnik…

-


Hol keressem?

Amerikában, ha egy filmben vagy egy sitcomban azt szeretnék elhitetni a nézővel, hogy egy kocsma vagy pub belsejében vagyunk, ahhoz három kellékre van mindenképpen szükség. Alkoholra, bárpultra és egy dartstáblára. Nagy-Britanniában és Hollandiában nem csak a filmesek alkalmazzák díszletként, hanem tulajdonképpen a táblák köré építenek pubokat. Magyarországon sajnos itt még nem tartunk, de a legtöbb kocsmában azért megtalálható egy gép vagy legalább egy tábla. Ha olyan szerencsénk van, hogy működik is a masina, már el is kezdhetünk dobálni, és ha már eljutunk oda, hogy nem is az ivászat mellé keresünk programot, hanem a darts mellé kortyolunk néha egy kis sört, akkor mindenképpen érdemes lenézni egy-egy hazai klubba is. Nem kell megijedni, ezek a helyek csak annyiban különböznek egy átlagos kocsmától, hogy sokkal több és jobb gép, illetve tábla áll rendelkezésre, így kimaradunk a játéklehetőségért folytatott öldöklő csatából a lépcső és a férfi vécé közötti kis folyosón. Hazánkban szerencsére rengeteg ilyen klubot találni, 43 a hazai szövetségnek is tagja, ezeknek a pontos címét pedig megtalálhatod a Magyar Darts Szövetség honlapján. Az ilyen helyeken ráadásul oktatásokat és amatőr versenyeket is tartanak, amelyekhez nem kell klubtagsági vagy versenyengedély, csak lelkesedés. Na, meg persze egy pár ötvenes…