Egy iskola is összedőlt a mexikói pusztító földrengésben

Forrás: MTI/EPA/EFE

-

Nagy erejű földrengés rázta meg Mexikó középső részét. A 7,1-es erősségű rengés épületek tucatjait döntötte romba a fővárosban, az áldozatok száma folyamatosan emelkedik.


A legfrissebb összesítések szerint legalább 248 halottja van a keddi mexikói földrengésnek. A legtöbben a fővárosban haltak meg – írta Luis Felipe Fuente, a polgári védelem vezetője a Twitteren. A fővárosban 117-en haltak meg, 72 áldozata van a földrengésnek Morelos államban, 43 halottról tudnak Puebla államban – itt volt a földrengés központja –, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő Mexico államban és hárman Guerreróban.

Mexikóvárosban mentők százai folytatják a kutatást az esetleges túlélők után. A mentésben civilek is részt vesznek. A fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan – mondta Miguel Ángel Mancera polgármester. A rengés miatt gázszivárgások voltak, és tüzek is keletkeztek. A lakótömbök mellett egy gyár, egy szupermarket és egy iskolaépület is összedőlt.

Enrique Pena Nieto elnök felkereste az összeomlott iskolát. Azt mondta, eddig 22 holttestet emeltek ki a romok alól. Közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek.

Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter szerint a mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

Nieto összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék az éjszakai mentést. Több mint 500 katona és a polgári védelem mintegy kétszáz tagja, illetve önkéntesek kutatnak az eltűntek után.

A rengés miatt két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.

A fővárosban a hivatalos adatok szerint eddig 49 halottat találtak, de a Milenio tévé már 97 halottról számolt be. A Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi állam kormányzója 55 ember haláláról tud. A délkeletre eső Puebla államból, ahol a rengés epicentruma volt, eddig 32 halálos áldozatról adtak hírt, a fővárost körülvevő Mexikó államban pedig 9 halottról tudnak.

Az áramszolgáltató cég szerint 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.


Gyakorlat az évfordulón

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás.

A mostani rengés epicentruma Raboso közelében, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt – közölte az amerikai földtani intézet. Az első nagy erejű földmozgást 11 utórengés követte.

Donald Trump elnök a Twitteren reagált a katasztrófára. Együttérzéséről biztosította Mexikóváros lakóit és segítséget ajánlott. Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van.

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös, 8-as erősségű földrengés után történt. Akkor Mexikóvárosban mintegy tízezren vesztették életüket.

Az évfordulón mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.