Egy igazi náci sosem kér bocsánatot

Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilmesek legújabb sorozata a XX. század legnagyobb diktátorait mutatja be, a gyerekeiken keresztül. A második részben Bettina Göringgel, a hitleri Németország második emberének leszármazottjával találkozunk, aki végül sterilizáltatta magát.


Az On The Spot: Diktátorok gyermekei második epizódja Bettina Göringről szól. A náci birodalom második embere volt Hermann Göring, ő írta alá és rendelte el a zsidó kérdés „végső megoldását", azaz a zsidó nép kiirtását. Az Arany Nimfa-díjas dokumentumfilmesek, Cseke Eszter és S. Takács András Berlinben forgattak Bettina Göringgel, meglepő és megdöbbentő részletekkel gazdagítva a XX. század egyik legrémisztőbb alakjának portréját. A szerda esti On The Spotból kiderül, hogy Göring keresztapja és példaképe zsidó származású volt, testvére pedig zsidókat mentett, miközben Hermann milliók megsemmisítését rendelte el. Hogyan lehet családon belül megbirkózni a náci örökséggel? Mi vezette Bettina Göringet oda, hogy sterilizáltassa magát?


Bettina Göring


A szerda esti film egyik jelenetében Bettina és férje német barátaikhoz látogat el, akikkel a náci múlt feldolgozásáról beszélgetnek. Ebből látható egy rövid részlet az alábbi videóban, premier előtt, csak a VS.hu-n:A filmek - amelyek kéthetente, szerdánként láthatók az M1-en - személyes szemszögből engednek bepillantást a történelem sötét korszakaiba, a világ rettegett vezetőinek közvetlen környezetébe. A sorozat öt kontinensen játszódik, Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Eszter és András most is stáb nélkül, két kiskamerával utazott, hogy a nézők minél közelebb kerülhessenek a diktátorok gyermekeihez: Augusto Pinochet, Idi Amin, Pol Pot, Fidel Castro és Hermann Göring leszármazottaihoz.


Az On The Spot: Diktátorok gyermekei Bettina Göringről szóló epizódja február 12-én, szerda este 9 után 5 perccel látható az M1-en.