Egy idegsebész állítja, fejtranszplantációt végzett el egy majmon

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Módszerével a bénulást is kezelni tudja, igaz, kritikusai szerint nem mond igazat Sergio Canavero.


Sergio Canavero bejelentette, hogy sikeres fejtranszplantációt végzett el egy majmon, és 2017 végére eljárását már embereken is el lehet majd végezni. Már egy ideje majmokon és emberi holttesteken is teszteket hajtott végre. Szerinte a bénulást is kezelni tudja majd – írta az Independent.


Canavero és csapata ezt bizonyítandó képeket és videókat is közölt, így egy majmot, akinek egy új fejet varrtak fel, és egereket is, amelyeknek mozog a lába, pedig korábban elszakadt a gerincvelőjük.

A saját útját járó tudós állítja, a majom fejtranszplantációja teljes siker, igaz, etikai okokból 20 órával a műtét után megölték.Nem ez az első fejátültetés a történelemben: 1970-ben Robert J White már sikeresen hajtott egyet végre, szintén egy majmon, de az állat kilenc nappal később megdöglött, mert a test nem fogadta be az új fejet.

Canavero már ki is választotta az első emberi páciensét, az orosz Valery Spriridonovot, akinek át akarja ültetni a fejét. Ehhez azonban rengeteg pénzre van szüksége, azt tervezi, hogy a Facebook-vezér Mark Zuckerbergtől is próbál egy nagyobb összeget szerezni.

A videók és képek ellenére, sokan kétségbe vonják, hogy az olasz idegsebésznek valóban sikerült végrehajtania a transzplantációt, ezt arra is alapozzák, hogy Canavero még egy tanulmányt sem adott ki ezt bizonyítandó. Az idegsebész szerint erre se kell már sokat várni, pár hónap múlva megjelenik majd egy tudományos szaklapban.