Egy hónap múlva kitörnek az éhséglázadások Görögországban?

Fotó: Getty Images / Milos Bicanski

-

A görög bankrendszer egyelőre nem létezik, segítség nélkül pedig heteken belül élelmiszer- és üzemanyaghiány jöhet Görögországban – véli Zsiday Viktor befektetési szakember.


Működő bankrendszer nélkül nincsenek átutalások, azok nélkül leáll a kereskedelem, ahogy az export és az import is, ez pedig áruhiányt eredményez. A görög bankoknak nincs pénzük, így hacsak az Európai Központi Bank nem nyitja meg a pénzcsapokat – és ez a szavazás fényében szinte biztos hogy nem következik be –, akkor Görögországban továbbra sem lesz pénz – kommentálta saját blogján a vasárnapi görögországi népszavazás eredményét Zsiday Viktor befektetési szakember, a Citadella alap portfóliómenedzsere. (A görög népszavazás eredményéről, annak hatásairól itt olvashat részletesen.)„Kérdéses, hogy a görög kormányzat mit tesz majd, de az egyértelmű, hogy a bankok egyelőre megszűntek létezni, marad a készpénzalapú gazdaság. Ez nagyjából 2-3 hét alatt teljes élelmiszer- és üzemanyaghiányhoz fog vezetni, 1 hónap múlva pedig kitörnek az éhséglázadások” – véli Zsiday. Hiába van valakinek a bankban pénze, betéte, ahhoz nem képes hozzáférni, kizárólag készpénzért tud vásárolni, az pedig előbb-utóbb elfogy.


A szakember ugyanakkor nem tart attól, hogy a görög válság komolyabb problémát okozna világszerte. Szerinte az a legfontosabb, hogy a globális növekedés folytatódhat, akár bent maradnak a görögök az eurózónában, akár nem. Európa, az USA, Japán egyszerre növekszik normális ütemben, 2008 óta nem volt ilyen.