Egy hétvégi győzelem bajnoki címet érhet a Barcának

Fotó: Bongarts/Getty Images / Matthias Hangst

-

Sztrájkba léptek a spanyol focisták a bajnokságok felfüggesztésének hatására.


Amint arról beszámoltunk, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a kormány tévéjogdíjakkal kapcsolatos vitájának eredményeként a szövetség május 16-i hatállyal felfüggesztett minden általuk szervezett labdarúgó-eseményt az országban. A felfüggesztés oka az, hogy a szövetség összeveszett a kormánnyal, méghozzá a tévés jogokból befolyó bevételeken.


A szövetség kevesellte, hogy a tévés jogdíjaknak csupán a 4,55 százalékát kapta meg. A múlt csütörtökön megszavazott, az eddiginél egyenlőbb pénzelosztást lehetővé tevő törvényt a profi liga (LFP) támogatta, ugyanakkor az RFEF és a játékosok szakszervezete (AFE) ellenezte. A spanyol liga a 2016/17-es szezontól a német és az angol példát követve központilag akarta értékesíteni a közvetítési jogokat, amelyeket a spanyol klubok eddig önállóan adhattak el.

Az RFEF döntése az utolsó két első osztályú bajnoki fordulót és a Spanyol Kupa döntőjét is érintené. A játékosok csütörtök délután sztrájkot hirdettek, Luis Rubiales AFE-elnök pedig kijelentette:


Az új törvény következtében az AFE nem részesül a televíziós jogdíjakból. Az állam nem tartotta tiszteletben a kollektív szerződést, így sztrájkot hirdetünk. Ez nem támadás, csupán a megsértett jogaink védelmére kelünk.

Az NSO a Marca nyomán azt írja: a hétvégi fordulóval véget érhet a bajnokság két forduló híján is, mert a spanyol sztrájkjog és munkajog szerint a sztrájk miatt kimaradt munkanapokat nem lehet ledolgoztatni. ÍEzért a 36, forduló végi állás egyben a bajnokság végeredménye is lehet, így több csapat eleshet attól a lehetőségtől, hogy 38 forduló alatt harcolja ki az európai kupaindulás jogát. Sőt: ha a Barcelona szombat este legyőzi a Real Sociedadot, akkor a Real Madrid már nem tudja beérni.


A játékos-szakszervezet bejelentése után az LFP közleményt adott ki, melyben azt írta, az RFEF és az AFE lépése is szabályzatellenes, tudván mekkora kárt okozhat a szervezeteknek – írja az NSO.


A bajnokság állása