Egy héttel az EP-választás előtt magabiztosan vezet a Fidesz

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN / AFP / FREDERICK FLORIN

-

A Fidesz nagyon vezet, a Jobbik és az MSZP fej-fej mellett küzd az ezüstéremért, az LMP, az Együtt és a DK pedig a bejutás határán van több mint egy héttel az európai parlamenti választások előtt. A többi párt nincs versenyben.


A Medián csütörtökön közölte legfrissebb közvélemény-kutatási adatait. Ezek szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében 56 százalékra nőtt, a Jobbik 17, az MSZP 14 százalékon áll. Így ezen pártok képviselői szinte biztosan bejutnak az Európai Parlamentbe (EP). A kutatás szerint a másik három párt bejutása igencsak kérdésesnek látszott április végén: a biztos szavazók között az LMP és az Együtt-PM is 4-4 százalékon, a Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékon állt, miközben az EP-választáson 5 százalék a bejutási küszöb.

Az Ipsos pénteken hozta nyilvánosságra méréseit. Náluk a legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesznek 56 százaléka van. A Jobbik 17 százalékkal itt is megelőzi egy százalékkal az MSZP-t. A Demokratikus Koalíció ebben a körben 4 százalékot ér el, az LMP és az Együtt-PM pedig 3-3 százalékon áll az Ipsos mérése alapján.

A Nézőpont Intézet kedden közölte, hogy a május 6-8. között végzett reprezentatív felmérésük szerint a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a Jobbik és az MSZP 15-15, az Együtt-PM és az LMP 10-10, a DK pedig 4 százalékos eredményre számíthat az EP-választáson. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, a legutolsó Nézőpont Intézetes felmérés szerint a Fidesz elvinné a mandátumok felét (11-et), az MSZP és a Jobbik 3-3, az Együtt-PM és az LMP 2-2 mandátumra számíthat. A DK a mostani felmérés szerint nem jut be. Az EP kampányra szánt pénzekről itt olvashatnak. A közvélemény-kutatók jövő héten még közölnek adatokat, amelyeket befolyásolhat a Jobbik kémügye. Kovács Béla történetének legfrissebb fejleményeiről itt olvashatnak.