Egy hét alatt 74 menekültet ítéltek el a szegedi bíróságon

-

Hetvennégy ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.


Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság 71 vádlottat egy évre, két vádlottat két évre kiutasított Magyarországról. Egy vádlottat a határzár tiltott átlépése mellett határzár megrongálásának bűntettében is bűnösnek talált a bíróság, ezért őt halmazati büntetésül egy év, a végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönnel sújtotta, és négy évre kiutasította Magyarországról.

Ez a vádlott harapófogóval rongálta meg a kerítést, ezt követően lépett illegálisan magyar területre. A többiek a mások által korábban megrongált határzáron keresztül, illetve a kerítés alatt vagy felett átbújva érkeztek Magyarországra.

A vádlottak többsége szomáliai, Srí Lanka-i vagy török állampolgárságúnak vallotta magát, de volt, aki kongói, szenegáli, marokkói, haiti vagy pakisztáni személyi adatokat közölt.

A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek – három kivétellel – nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

A szóvivő kitért arra, hogy az elmúlt héten a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra harminc menekültügyi kérelemmel kapcsolatos beadvány érkezett. A folyamatban lévő ügyekben a bíróság két kérelmet elutasított, hat esetben az ügy hatályon kívül helyezéssel, míg egy-egy megszüntetéssel, illetve egyéb módon fejeződött be.