Egy hét alatt 153 ítéletet hoztak a határzár tiltott átlépése miatt

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

A kerítést egyikőjük sem rongálta meg.


Százötvenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten – tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője csütörtökön. Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság két vádlottal szemben végrehajtandó, háromra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki – a kiutasítás mellett –, 41 terheltet egy évre, 106-ot két évre, egyet négy évre kiutasított Magyarország területéről.

A vádlottak – akiknek többsége tunéziai, afgán, palesztin, szír vagy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát – a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.

Az ítéletekkel szemben, amelyekben a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést, illetve négy évi kiutasítást szabott ki, a vádlottak és védőik fellebbezést terjesztettek elő, a többi döntés jogerőre emelkedett. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

A szóvivő kitért arra, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a héten 33 menekültügyi kérelmet érintő beadvány érkezett, a folyamatban lévő ügyek közül egy eljárás hatályon kívül helyezéssel, nyolc elutasítással, egy egyéb módon fejeződött be.