Egy helyettes államtitkár brüsszeli útja félmillióba került

-

A Népszabadság úgy tudja, az állam tavaly közel 400 milliót költött a miniszterek, az államtitkárok és a helyetteseik útjára.


A Népszabadság szerdai számában azt írja, Becsey Zsolt a a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára 334 ezerért repült Hollandiába, míg a Miniszterelnökség államtitkára, Sonkodi Balázsnak – aki egyébként a legjobban kereső államtitkár is – egy luxemburgi útja 504 ezerbe került.


A lap a brüsszeli repülőjegyek árát is kiemelte. Egy repülőjegy legalább 110 ezer forint volt, az átlagos 170-190 ezer forint, de ennél jóval drágábbért is utaztak politikusok: Takács Szabolcs és Perényi Zsigmond egyaránt 378 ezer forintért repült Belgium fővárosába. Perényinek, aki a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára, nem ez volt az egyetlen kiugró kirándulása: Németországba 512 ezer forintért, Romániába 304 ezerért utazott el.

Pedig egy kormányrendelet szerint az államtitkároknak és helyetteseiknek Európán belül csak a turistaosztályt téríti meg az állam; kivéve, ha a tárcavezető hozzájárul ennél magasabb fokozatú jegy megvételéhez, ha „azt a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok indokolják”.

A legdrágább jegy az összeállítás szerint Szabó László külügyi államtitkáré volt, Kubába kétmillió forintért utazott.

A lap azt is megtudta, hogy a kormány egy év alatt 398 millió forintot költött utazásra, ebből 225 milliót repülőjegyre, 34 milliót szállásra. Ez az összeg ráadásul még nem tartalmazza az el nem számolt költségeket (így Szijjártó Péter dél-amerikai körútját) és a miniszterelnök útjait.

Az utazásokról bővebben itt olvashat.