Egy helyben toporgunk a túlköltekezésben

-

Az év első felében az állam gyakorlatilag ugyanakkora hiányt halmozott fel a büdzsében, mint egy évvel ezelőtt. A különbség az, hogy a gazdaság növekvő teljesítménye mellett ez alacsonyabb GDP-arányos deficitet fog jelenteni.


Az államháztartás központi alrendszerének június havi hiánya 312,2 milliárd forint volt, a féléves deficit 823,3 milliárd forintot tett ki. Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének deficitje 813,7 milliárd forint volt.

Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Így az első hathavi hiány az egész évre várt deficit 92,3 százaléka. Az idei költségvetést azért kellett módosítani, mert a kormány meg akarja venni az Erste Bank 15 százalékos részvénycsomagját, átvállalja a BKV adósságát, több pénz kell a Liget projektre, és az állam a kéményseprés feladatait is magára vállalja. Cserébe viszont több pénzre számít kamatbevételekből, így ezeknek a kiadásoknak és bevételeknek az egyenlege a 15 milliárd forint.

Az NGM közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hiány teljesülése most sem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. A 2015-re kitűzött hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka. A növekvő GDP mellett ugyanakkor a 2,4 százalék nagyobb összeget is jelent.