Egy határátkelő megnyílt, de Belgrád újabb ultimátumot adott

-

Kedd délután Horvátország megnyitotta az egyik határátkelőjét Szerbia felé, Belgrád azonban addig nem elégszik meg, amíg a további hét átkelőnél is fel nem oldják a zárat.


Szerda éjfélig adott ultimátumot Szerbia Horvátországnak: amennyiben addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz – jelentette be keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb kormányfő.


A miniszterelnök hozzátette, hogy folyamatosan tárgyal horvát kollégájával, Zoran Milanoviccsal. Ugyanakkor közölte, hogy a szerb kormány felhatalmazta arra, hogy amennyiben nem születik megállapodás, akkor három szintű – politikai, jogi és gazdasági – válaszlépéseket foganatosítson az ország érdekeinek megóvása érdekében.

Horvátország kedden délután feloldotta a határzárat a horvát–szerb határon található Bajakovo–Batrovci autópálya-átkelőn a romlandó árut szállító kamionok előtt. Ugyanakkor a két ország közti további hét átkelőhelyen továbbra is életben van a Zágráb által korábban a migránsáradat miatt elrendelt határzár.


Kilométeres sorok alakultak ki