Egy hatalmas vagina uralja Versailles-t

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

A brit szobrász, Anish Kapoor műve nem hagyja hidegen a turistákat.


Anish Kapoor feltehetően tisztában volt azzal, hogy a műve nagy visszhangot fog kiváltani. A brit szobrász ugyanis egy óriási vaginát állított ki Versailles-ban, a palota mellett. A Piszkos Sarok című installációt sokan tényleg piszkosnak tartják, ezért a művész több fórumon is próbálta magyarázni a művét. Egy francia interjúban például azt mondta, hogy az alkotás azt ábrázolja, amint a királynő vaginája hatalomra kerül. Később viszont már inkább úgy nyilatkozott, hogy a szobor értelmezése sokféle lehet, és az installációja nem csak a szexualitásról szól.
A Marie Antoinette egykori otthonába látogató turisták közül sokan összezavarodnak kicsit a szobor láttán. „Ha Versailles-ba jössz, valami klasszikusra számítasz, talán egy nagy szoborra valamelyik római istenségről, de ez csak mocskos, undorító” – fejtette ki az ellenérzéseit a Reutersnek egy német turista.
A Turner-díjas Kapoor munkáit a világ több pontján is kiállították. Az egyik legismertebb alkotása a londoni olimpiai parkban található Orbital Tower.