Egy gyűjtőnek több mint 66 millió dollárt ért meg ez a Van Gogh

Forrás: Wikipedia

-

HÁTTÉR

A beharangozott 40 milliónál jóval többért: 66,3 millió dollárért (18 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's New York-i aukcióján a neves néhai filantróp, Rachel Mellon hagyatékából származó L’Allée des Alyscamps című festmény. Van Goghnak nem ez a legdrágábban elkelt képe, ebből is következik, hogy a festmények drágasági világranglistájának élbolyában nem történt átrendeződés.


A Sotheby's impresszionista és modern műveket felvonultató árverésén egy – inkognitóját megőrző – ázsiai magángyűjtő ajánlotta a legnagyobb összeget a képért. Van Gogh 1888-ban festette a L’Allée des Alyscamps című őszi tájképet. Akkoriban két hónapig együtt dolgozott Paul Gauguinnel a dél-franciaországi Arles-ban. A műért, amely a tavaly elhunyt neves gyűjtő, Rachel „Bunny” Mellon kollekciójából származott, az árverési ház előzetes becslése alapján 40 millió dollár körüli összeget vártak. Az 1890-ben elhunyt Van Gogh árverési rekordja jelenleg 82,5 millió dollár.



Monet is futott

Az aukción Claude Monet hat festményére is lehetett licitálni. Egy 1905-ben festett Vízililiomok című képért, amely Giverny-beli házának kis tavát ábrázolja az ecsetje nyomán híressé vált vízililiomokkal, az előzetesen várt 45 millió dollár helyett 54 millióért (14,6 milliárd forintért) talált gazdára. Az impresszionista mesternek a velencei Palazzo Ducaléról (Dózse palotáról) festett munkája 23 millió dollárt (6,2 milliárd forintot) ért egy vásárlónak. Monet-képért 2008-ban fizettek ki legtöbbet – 80,5 millió dollárt – egy árverésen, a vízililiomos sorozat egy 1919-ben született darabjáért.



Vitték Picassót és Matisse-t is

Pablo Picasso karosszékben ülő, kontyos nőt ábrázoló 1948-as portréját 29,9 millió dollárért (8,1 milliárd forintért) vásárolták meg kedden. Az aukció előtt 12-18 millió dollár értékűre becsült képet szeretőjéről, Francoise Gilot-ról festette, a nőt abban a piros hímzett kabátban örökítette meg Picasso, amelyet Lengyelországban vett neki. A festmény a 41 évvel ezelőtt elhunyt Samuel Goldwyn hollywoodi filmmogul és fia értékes műgyűjteményéből került a Sotheby's árverésére.

Ugyancsak a Goldwyn-hagyatékból került ki Henri Matisse francia festőművész kökörcsineket és gránátalmákat ábrázoló Anémones et grenades című csendélete, vászonra festett egyik utolsó műve, amelyért az árverés előtt 5-7 millió dollárt vártak, s végül több mint 6 millióért kelt el.


A mindenkori árverési árrekorderek

A művészeti aukciók mindenkori árrekordját a brit Francis Bacon kollégájáról, a német–brit Lucian Freudról készült triptichonja (hármasképe) tartja 142,2 millió dollárral (majdnem 35 milliárd forint), amelyet tavaly a Christie’snél árvereztek (toplista alább).


A háttérben Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról


Minden idők legdrágább árverezett képei (millió dollár, aukció éve)

  1. Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról – 142 (2013)
  2. Edvard Munch: Sikoly – 119,9 (2012)
  3. Pablo Picasso: Akt, zöld levelek és mellek – 106,5 (2010)
  4. Alberto Giacometti: Sétáló ember I. – 104,3 (2010)
  5. Pablo Picasso: Fiú pipával – 104,1 (2004)


A női rekorder

Az amerikai, anyai ágon magyar származású Georgia O'Keeffe az a festőnő, akinek alkotásáért a legtöbbet adtak árverésen. Virágos képe 44,4 millió dollárért, azaz majdnem 11 milliárd forintért kelt el a Sotheby's 2014-es aukcióján.


georgia o'keeffe

Georgia O'Keeffe: Jimson Weed/White Flower No 1


Az abszolút árrekorder képek katari kézben lehetnek

Magánforgalomban drágábban is keltek el képek, mint a nyilvános árveréseken, de azokról a tranzakciókról az információk nem elég megbízhatóak. Idén februárban állítólag egy svájci magángyűjtő, Rudolf Staechelin csaknem 300 millió dollárért, 81 milliárd forintnyiért adta el Paul Gauguin egyik, Nafea Faa Ipoipo (Mikor házasodsz?) című festményét. Ezzel ez lett a jelenleg ismert adatok szerint a világ legdrágábban – állítólag katari vevőnek – értékesített művészeti alkotása – írta a New York Times. Addig a világranglistát egy Cézanne-kép vezette. A francia posztimpresszionista óriás képe is magánforgalomban cserélt gazdát 2011-ben több mint 250 millió dollárért (kb. 60 milliárd forint), sajtóértesülések szerint Katar állam vette meg egy görög hajómágnástól, George Embiricostól.


Paul Gauguin; when will you marry

Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo (1892)


Cezanne: Kártyások

Paul Cézanne: Kártyások (5. verzió – kb. 1894–1895)