Egy gyertyával is be lehet világítani az egész szobát

Forrás: lumirlight.com

-

Egy startup, a Lumir rájött ugyanis a megoldásra.


A 28 éves, dél-koreai Jehwan Park 2014-ben utazott Indiába, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy a lakosság több mint ötöde nem fér hozzá állandó jelleggel az áramszolgáltatáshoz. Ez persze nem csak Indiára jellemző, egyes felmérések szerint a Földön élők 18 százaléka küzd hasonló problémákkal nemcsak Ázsiában, hanem például Afrika szub-szaharai részein is.

Ez az általános életfeltételek romlása mellett komoly anyagi gondot is okoz a családoknak, akik gyakran bevételeik egyharmadát kénytelenek kerozinra költeni, hogy bevilágítsák otthonaikat - olvasható a Tech In Asia portálon.

Hazatérve Park egyből elkezdett agyalni, hogyan tudná megoldani a problémát és úgy tűnik sikerült is a nagy terv. Tavaly ugyanis megalapította a Lumir nevű cégét, amelynek egyetlen célja volt: egy gyertya segítségével be lehessen világítani egy egész szobát.



Az ötlet egyébként pofonegyszerű: a szerkezet a gyertya lángjának hőjét használja energiatermelésre és ezáltal világításra. A meleg az eszközbe áramlik, ahol a meleg és a hideg levegő keveredése hőelektromosságot hoz létre. Ez utóbbi alatt a hőmérséklet-különbség vagy -változás hatására létrejövő elektromos feszültséget értjük, a többség általában Seebeck-effektusként ismeri ezt a hatást. A lényeg, hogy ennek hatására a Park által feltalált eszköz 15-60-szorosára tudja erősíteni a gyertya fényét.

Gondot okozott viszont, hogy a fém alkatrészek miatt nem tudták olyan olcsóvá tenni a terméket, mint ami a cél lett volna, hiszen, ha túl drága a termék, akkor az nem éri el eredeti célját, azaz a szegények megsegítését. Végül úgy döntöttek, hogy két terméket csinálnak: egyet a szegényeknek, egyet a gazdagabb rétegeknek. A módszer segítségével a profitot a tehetősebb országokból szerzi a cég, míg a nélkülözők az olcsóbb, 10 dolláros verzióhoz férhetnek hozzá.



A megoldás azért is lehet érdekes sokak számára, mert például egy napenergia rendszer kiépítése sok pénzbe kerül és akkor nem beszéltünk az időjárási viszontagságokról, melyek befolyásolhatják a teljesítményt. Ugyanakkor egy gyertyát szinte bárki megengedhet magának.

A projekt jelenleg a Kickstarteren próbál meg pénzt szerezni, ami jól megy, hiszen az 50 ezer dolláros célt a már túlteljesítették, a cikk írásának pillanatában már több mint 115 ezer dollár gyűlt össze.